Szergejjel anyagoltak a balassagyarmati vonalon

Vörös Attila   ·   2016.09.06. 13:45
79__IMG_6017

Különleges menet járta be a 78-as (Aszód–Balassagyarmat) vonal Pest megyei szakaszát és a 77-es (Galgamácsa–Vácrátót) vonalat. A 127-es Szergej Hatvanból érkezett gépmenetben Nógrádkövesdre, ahol már öt, kővel rakott Faccpp vagon várta. A kő rendeltetési helye a Nógrádkövesd–Galgamácsa vonalszakasz egyes részei, az Acsa-Erdőkürt állomás és Püspökhatvan megállóhely közti kanyargós részen sokat elidőztek. A kővonat egészen Vácig közlekedett, Galgamácsáról körüljárás után Vácrátót felé folytatta útját. A 77-es vonalon alig van forgalom, ritkán keveredik erre egy-egy teher- vagy különvonat, szerelvénymenet. De a 78-as vonal forgalma sem túl erős: a Bézé-szerelvényeken kívül csak pályafenntartáshoz kapcsolódó vonatokkal találkozhatunk. Áruszállító tehervonat már évek óta nincs a nógrádi vonalakon, a 78-ason utoljára Nógrádkövesden és Acsa-Erdőkürtön rakodtak fát.

Kövér füsttel indul a szabad jelzésre a 127-es Vácrátót bejáratánál. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Mozdonyt tehát csak ritkán láthatunk a balassagyarmati vonalakon, hacsak a Nógrádszakál–Ipolytarnóc péage-forgalmat nem nézzük. Van még egy balassagyarmati állomási tartalék Kisdácsia, de ezzel ki is fújt. A pályás vonatokon viszont a hatvani dízelflotta minden gépe megfordult már: remot Dácsia, Púpos, Csörgő, Szergej. Ezeken kívül néha más vasúttársaságok is járnak erre, legutóbb a MÁV-Nosztalgia Kft. MD-je dolgozott Balassagyarmaton.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek