Szervusz, 101-es!

Garai Szakács László   ·   2012.01.30. 12:00
00

Százegy méternél tovább biztosan nem lehetett látni január 30-án, amikor éjfél után pár perccel „betoppant" Szegedre a második PESA Swing Szeged villamos Bydgoszcz-ból. A forgatókönyv a szokásos volt: még vasárnap meg kellett várni, amíg az utolsó menetrend szerint közlekedő, 23 óra 45 perckor Szeged állomásról induló 1-es villamos elmegy a Kossuth Lajos sugárúton, ugyanis ezúttal is a Damjanich és a Vásárhelyi Pál utcai megállók között rakták le a trélerről a Swing Szegedet.

Az érkezés már hétfőre esett: 0 óra után pár perccel a hatalmas köd miatt rendőri felvezetéssel érkezett meg a villamost szállító kamion. Ám míg a 100-as vezetőállással hátra „szállt le", addig a 101-es menetirány szerint szinte „lepottyant" – sokkal gyorsabban legurult a pótkocsiról, amelyen Szegedig utazott.

Az utolsó 1-es villamos elhaladása után kezdődhetett a 101-es lerakása<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(Garai Szakács László felvételei)

Ezután már csak arra kellett várnia, hogy a szállítólevelet lepecsételjék, és hogy a taxija elálljon az útból. Mindez viszonylag hamar meg is történt, és a második PESA-villamos saját lábon, illetve forgóvázon, önerőből ment be a Pulz utcai SZKT-remízbe. A Szeged Pólus Nonprofit Kft. és az SZKT még a héten hivatalosan átveszi a járművet, amely meg is kezdi futópróbáját a szegedi síneken. A 101-esre már közel sem vár akkora tortúra, mint a 100-asra: „mindössze" körülbelül 1000 kilométernyi próbát kell teljesítenie, majd ezután megkapja a hatósági vizsgáját. Amint sikeresen „átugrik minden lécet” azonnal forgalomba is állhat. Erre vár egyébként a 100-as is, a két járművet ugyanis csak egyszerre lehet a forgalomba állítani. A szakemberek szerint két hét múlva akár mind a két új villamoson utazhatunk.

Másodközlés a Délmagyarország nyomán

Kapcsolódó hírek