Szinte teljesen leállt a folyami szállítás a Dunán

iho/hajózás   ·   2018.11.20. 15:15
400px_duna_baja_hajo

Az idei aszály nemcsak a folyami közlekedésben okozott gondokat: a többhónapos csapadékhiány a gabona értékesítésére is hatással van. A hazai termelők is kárt szenvednek: a betakarított gabona jó része még a raktárakban vár elszállításra – a magas kereslet ellenére a Duna alacsony vízállása miatt csak jókora késéssel lehet elszállíttatni a terményeket.

A hazai gabonaexport, vagyis a Magyarországon termelt búza és kukorica nagy része folyami útvonalakon, elsősorban a Dunán hagyja el az országot, a folyó rekord alacsony szintje miatt azonban gyakorlatilag leállt a hajóforgalom.

Az idei aszály miatt gyakorlatilag leállt a dunai teherszállítás (fotó: Vörös Attila)

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás a Magyar Időknek elmondta: nyár óta egyetlen rakomány gabona sem hagyta el az országot a Dunán. Ez elsősorban a raktárkapacitás végessége miatt jelent problémát, mivel mostanra már a Duna melletti összes raktárat kibérelték, a termés nagy része pedig még mindig elszállításra vár. Habár a búzát és a kukoricát közúton és vasúton is el lehetne szállítani, az előbbi csak tizenöt-húsz százalékkal magasabb áron vehető igénybe az elmúlt időszak áremelkedése miatt. A gabona tárolásáról a termelőknek kell ­gondoskodniuk.

Azonban a jelenlegi előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek: egyelőre nem várható tartósan csapadékos időszak, a Duna pedig csak több hónap elteltével lesz újra hajózható. A gabonakereskedelemben és a készletekben legkorábban a jövő év tavaszán állhat vissza az egyensúly. Az árak viszont emelkednek: az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint november első hetében itthon átlagosan nettó ötvenötezer forintot kértek az étkezési búza tonnájáért, ami húsz százalékkal magasabb, mint a tavalyi. A kukorica is drágább: a tavaly novemberi negyvenháromezer forint körüli átlag mára negyvenhatezerre emelkedett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek