Szintet lép az Alstom

iho.hu   ·   2024.04.14. 17:00
Alstom Coradia Stream

Hozzávetőlegesen hatmilliárd forintos fejlesztési programmal növeli gyártási kapacitásait az Alstom vasúti forgóvázkereteket előállító gyára Mátranovákon. 

A beruházás eredményeként negyven százalékkal bővülnek telephely gyártási kapacitásai. A Mátranovák 2030 program keretében az Alstom Csoporthoz 2021-ben csatlakozott gyárat a legkorszerűbb gépekkel szerelik fel, új gyártási módszereket vezetnek be és körülbelül 150 új munkatárssal bővítik létszámát. Így ez lehet az Alstom legjelentősebb forgóvázkereteket gyártó telephelye Európában.

A 2022-ben indított Mátranovák 2030 fejlesztési terv részeként a vállalat modernizálja a gépparkját: új élhajlító gépeket szerez be, növeli a háromdimenziós mérésekre használt cellájának kapacitásait, modernizálja plazmavágó gépét, mintegy hatvan új emelő és forgató berendezést szerez be és telepít, valamint egy új hegesztő robotot is üzembe állít. Szintén a beruházás keretében számos modern konténerirodát és tárgyalót is telepítettek a szakemberek. Az elmúlt időszakban nem csak az infrastruktúrát és a gépparkot korszerűsítették, de elindult az új, cellaalapú gyártási rendszerre történő átállás is – ennek köszönhetően hatékonyabban, kisebb helyigény mellett lesznek képesek a szakemberek előállítani a forgóvázkereteket. A fejlesztési program várhatóan 2025 év végén záródik le egy új logisztikai csarnok kialakításával és átadásával.

A mátranováki gyárban négy évtizede kezdték meg a forgóvázkeretek gyártását metró- és vasúti szerelvényekhez. Ezekre szerelik fel a tengelyeket, rugókat és fékeket, ezért minőségük meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. A mátranováki forgóvázkeretek gyártásakor az általánosan elvártnál bonyolultabb, magasabb szintű, kombinált hegesztési technikákat alkalmaznak. Ma már a Mátranovákon előállított termékek Európa-szerte számos szerelvénytípusban megtalálhatóak : a hagyományos és a nagysebességű vonatokban, elővárosi vonatokban, mozdonyokban és emeletes vasúti kocsikban.

A vállalat a modernizációs programot Magyarország kormányának támogatásával valósítja meg. A MÁV, a MÁV-HÉV, és a BKV számára kínált valamennyi vasúti jármű forgóvázkeretei a mátranováki gyárban készülhetnek majd.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek