Sztrájkolnak a görög hajóstársaságok dolgozói

iho/hajózás   ·   2012.04.10. 10:34

Kedd reggel 48 órás sztrájkot kezdtek a görög komp- és hajóstársaságok dolgozói, ezzel tiltakoznak a nyugdíjakat érintő megszorítások, a bércsökkentések ellen. A sztrájk különösen azokat az égei-tengeri szigeteket érinti hátrányosan, ahol nincs repülőtér – írja az Index.

A munkabeszüntetés a legrosszabbkor jött, mivel ezen a héten van az ortodox húsvét és sokan terveztek utazást a görög szigetekre, amit most el kell halasztaniuk, vagy le kell mondaniuk. A görög szállodaszövetség szerint a görög szigeteken 30-50 százalékkal kevesebb a foglalás az egy évvel korábbinál, amihez a kompok és hajók személyzetének munkabeszüntetése is hozzájárult.

Felháborodtak a sztrájk miatt a krétai gazdálkodók is, mivel nem tudják elszállíttatni gyorsan romló termékeiket, főként a zöldséget és a gyümölcsöt.

A csőd szélén táncoló Görögországnak még évekig folytatnia kell a megszorításokra épülő politikáját. Hiába fogadták el nemrég a GDP másfél százalékának megfelelő legutolsó megszorító csomagot, az Európai Bizottság szakértői máris úgy látják, hogy Athénnak 2013-ban és 2014-ben további, ezúttal a GDP 5,5 százalékát elérő kiadáscsökkentéseket kell végrehajtania.

Kapcsolódó hírek