Sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete

MTI/iho   ·   2021.08.10. 18:40
db_strike_07

A munkabeszüntetés a teherszállításban kedden azaz ma este, a személyszállításban szerda hajnalban kezdődik, és negyvennyolc óráig tart.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság teherszállítási ágazatában kedden 19 órától, a személyszállításban szerdán két órától sztrájkolnak a szakszervezet tagjai, akik egy belső szavazáson 95 százalékos arányban támogatták, hogy munkabeszüntetéssel küzdjenek a béremelésért.

A GDL legutóbb 2015-ben szervezett sztrájkot, a leghosszabb 138 óráig, csaknem hat napig tartott, és szakértői becslések szerint naponta nagyjából 100 millió euró kárt okozott a német nemzetgazdaságnak. A GDL a DB 320 ezer dolgozója közül csupán nagyjából 37 ezret képvisel, de köztük van a vonatvezetők többsége, a munkabeszüntetés így országszerte járatkimaradásokhoz, késésekhez vezethet.

A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést követel és prémiumot a koronavírus-járvány miatti nehézségekért. A munkaadó ugyancsak 3,2 százalékos béremelést ajánl, de fokozatosan vezetné be.

A járvány miatt eleve súlyos helyzetben lévő DB-nél induló sztrájk hátteréről a német sajtóban közölt első magyarázatok szerint a GDL-nek a bérezés mellett a társaságon belüli tekintélyének erősítése is fontos.

A GDL-ben mozdonyvezetők mellett vonatkísérők is tevékenykednek, de a DB szakszervezeti tag dolgozóinak döntő többsége a vasutas és közlekedési dolgozók érdekképviseletéhez (EVG) tartozik, és a GDL-t az eljelentéktelenedéssel fenyegeti egy 2015-ös törvény.

A jogszabály szerint valamennyi szakszervezet tárgyalhat a munkáltatóval a bérekről, munkakörülményekről, kollektív szerződésről, de mindig az a megállapodás érvényes, amelyet a legtöbb dolgozót képviselő szakszervezet kötött a munkaadóval, és a GDL-nek a DB nagyjából 300 telephelye, üzeme és egyéb szervezeti egysége közül alig húszban van többsége.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek