Szűzfelszállás: a Virgin Galactic 02 először repült fizető utasokkal

iho/repülés   ·   2023.08.13. 14:00
viga2

A kereskedelmi űrturizmus valósággá vált, a Virgin Galactic belevághat a havi járatindításba. A tét nem cselély, nyolcszázan várnak sorukra! 

A hét a repülést érintő eseménye azon kívül, hogy a Virgin Galactic 02 küldetés keretében már fizető, civil űrhajósokkal hajtottak végre űrugrást, további két szempontból is mérföldkőnek tekinthető:

  • először járt a anya-lánya páros az űrben, illetve a VSS Unity fedélzetén lehetett a harmadik legidősebb ember, aki az űrbe jutott,
  • ezek után a Virgin Galactic már akár havi járatokat indíthat, továbbá csatlakozhat az űrturizmus műfajában már ugyancsak bizonyított Blue Origin és a SpaceX programhoz.. 

Maga a szuborbitális repülés ezúttal is a szokásos forgatókönyv szerint zajlott: a Virgin alapítója, Richard Branson édesanyja után elnevezett VMS Eve dupla törzsű hordozó repülőgép az új-mexikói Spaceport Americáról indulva ötven perces emelkedéssel vitte fel startmagasságba a VVS Unity-t. Hajtóműve bekapcsolása után egy perccel a Unity elérte a 3. Mach-ot, azaz a szuperszónikus sebességtartományt, és az utasok néhány perc erejéig átélhették a mikrogravitáció élményét. A Spaceport Americára visszatérő Unity önálló repülése valamivel tovább tartott 15 percnél. 

CJ Sturckow és Kelly Latimer pilóták mellett három utas, továbbá Beth Moses, a Virgin Galactic űrhajós-oktatója foglalt helyet a szuborbitális űrrepülő üléseiben. Bár korábban az űrugró egység korábban már hét önálló küldetést hajtott végre (az egyik keretében, 2021-ben Branson is feljutott az űrbe), az volt az első alkalom, hogy mindhárom civil utasa fizetett a repülésért. Közülük a nyolcvan éves Jon Goodwin, aki vadvízi evezősként raftingolt az 1972-es müncheni olimpiai játékokon meglehetősen sokáig várt sorára: még 2005-ben megvette megának az ülést, és jóllehet, 2022-ben már felkészült az útra, a program késése miatt erre csak idén kerülhetett sor. A wellnessoktató Keisha Schahaff és a Skóciában filozófiát és fizikát tanuló Anastasia Mayers, a karibi Antigua és Barbudáról származó anya-lánya páros repülésének költségeit a Space for Humanity non-profit szervezet állta. 

Richard Branson Virgin Galactic projektje ezzel csatlakozott Jeff Bezos Blue Originjéhez és Elon Musk SpaceX-éhez az űrturizmus üzletágában. A cég szerint nyolcszáz űrutazni vágyú személy van a Virgin Galactic várólistáján.

 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek