Támogatták BKK és a BKK Közút tevékenységeinek átszervezését

MTI/iho   ·   2015.10.02. 15:28

A testület felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy intézkedjen a koncepció megvalósíthatóságához szükséges vizsgálatok, külső egyeztetések lefolytatásáról, majd készítsen konkrét döntési javaslatot a testület részére. A koncepció szerint a BKK Közút Zrt. látná el a jövőben az operatív közútkezelői feladatokat a BKK helyett.

Az elfogadott előterjesztés szerint - amelyet Tarlós István, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Sidó Szabolcs városigazgató jegyez - az átszervezés célja, hogy növeljék a két társaság működésének hatékonyságát és gazdaságosabb legyen a finanszírozás, ugyanakkor a BKK koordinatív és integratív szerepének meg kell maradnia. A koncepció szerint a BKK-nak elsősorban közlekedésszervezőként kell jelen lennie a főváros integrált városüzemeltetési modelljében, az operatív közútkezelői feladatokat át kell átadni a BKK Közút részére. A döntés értelmében az utóbbi társaság ezentúl Budapest Közút Zrt. néven látja el feladatait. A BKK jelenlegi ellenőrzési feladatainak egy része a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósághoz (FÖRI) kerülne át.

Új feladatként a közúttársasághoz kerülne egyebek mellett a közútkezelési igazgatási tevékenység, a taxiállomások létesítése, üzemeltetése, megszüntetése, a teherforgalmi közszolgáltatások - citylogisztika, a parkolási közszolgáltatások, valamint a közútkezelés és -üzemeltetés körében felmerülő út- és hídfelújítási feladatok, forgalomtechnikai kiskorrekciós beavatkozások.

A FÖRI feladata lenne a teherforgalmi behajtás ellenőrzése, valamint a közúti forgalomszervezéshez kapcsolódóan a közútkezelési engedélyek betartásának helyszíni ellenőrzése. A BKK Közút jelenleg a BKK egyszemélyi tulajdonában lévő in-house társaságként látja el feladatait, a BKK megrendelésében. A javaslat szerint tulajdonjogi helyzetére több megoldás is lehetséges: a társaság továbbra is a BKK tulajdonában maradna vagy átkerülne a Városigazgatóság tulajdonába, a társaság feletti tulajdonosi jogok gyakorlása megbízással kerülne át a Városigazgatósághoz, vagy átkerülne az önkormányzat közvetlen tulajdonába.

Az új rendszer a tervek szerint 2016. január elsejétől működhetne. Az előterjesztést 26 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek