Társadalmi egyeztetés a dél-pesti fonódó villamoshálózatról: legyen 2B!

iho/vasút   ·   2022.05.26. 15:05
00_2m_fonodo

A Budapesti Közlekedési Központ a Mester utca–Haller utca–Soroksári út útvonalon Pesterzsébet térségéből közvetlen belvárosi villamosjárat indítását tervezi. A lakossági észrevételeket 2022. június 9-éig várja a BKK, a társaság honlapján közzétett kérdőíven keresztül.

A BKK javaslata, hogy 2B jelzéssel Pesterzsébet, Pacsirtatelep és a Jászai Mari tér között új villamosjárat induljon, amely a pesti rakparton és a Gubacsi úton át éri el Pesterzsébetet. A 2B járat a javaslat szerint mindennap hajnaltól késő estig közlekedik, csúcsidőben 10 percenként. Ezzel Pacsirtatelep, Erzsébetfalva és a Pesterzsébeti lakótelep térségéből közvetlen belvárosi kapcsolat jönne létre, amellyel az összes metróvonal, a 4-es és 6-os villamos, a Rákóczi úti buszjáratok, további autóbusz- és trolibuszvonalak és számos kereskedelmi, kulturális intézmény is átszállásmentesen elérhetővé válna.

További változások a dél-pesti villamosközlekedésben
  • A közvetlen belvárosi kapcsolatot biztosító új 2B villamos miatt a Gubacsi úton az 51-es villamos szerepe várhatóan jelentősen csökken, ezért az új hálózat bevezetése után néhány hónappal a tapasztalatok alapján az utazási igényekhez igazodva a közlekedési rend felülvizsgálatára lesz szükség. Addig a tervezet szerint az 51-es villamos a jelenlegi útvonalán, de szűkebb üzemidőben, csak hétköznapokon csúcsidőben, míg az 51A villamos hétköznapokon hajnalban, napközben és késő este, valamint hétvégi napokon egész nap a Mester utca/Ferenc körút végállomástól a Könyves Kálmán körút térségéig közlekedik majd.
  • A belső Mester utca villamosforgalma érdemben nem fog változni az új közlekedési rend szerint, a javaslat szerint azonban a Vágóhíd utca térségében az új lakónegyedekhez sűrűbb kötöttpályás eljutási lehetőség jönne létre, az új 2B villamos pedig közvetlen kapcsolatot nyújtana a belvároshoz.
  • A tervek szerint továbbra is közlekedni fog a pesterzsébeti 52-es villamos. Az új 2B villamos miatt átalakuló és várhatóan csökkenő szerepe miatt ezentúl 15–20 percenként járna, továbbra is biztosítva a Határ úti kereskedelmi létesítményekkel, több autóbusz-járattal és az M3-as metróval a kapcsolatot.
  • A 2M villamosjárat változatlan útvonalon a Jászai Mari tér és a Keleti pályaudvar között közlekedik. A Haller utcában és a Fiumei úton közlekedők a 2M és a 24-es villamost is választhatják az utazáshoz.
  • A 24-es villamos közlekedésén a BKK javaslata nem változtat, így a villamosjárat továbbra is csatlakozást biztosít majd a H6-os HÉV-vonalhoz.

A fejlesztés eredményeképpen az új, Pesterzsébetet a belvárossal összekötő villamosvonal valós alternatívaként szolgálhat az autóbuszok mellett, hiszen a belvárosba utazva az új villamos hasonlóan gyors eljutást biztosít, azonban átszállás nélkül.

A változások bevezetésének tervezett időpontja: 2022. augusztus.

A BKK várja az észrevételeket június 9-éig a társaság honlapján meghirdetett társadalmi egyeztetés felületen, ahol az érdeklődők megismerhetik a vizsgált változatok hatásait, előnyeit és hátrányait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek