A tél bevette a finn fővárost

iho/biztos út   ·   2012.12.03. 12:00
00

Moszkva után csütörtök–pénteken Helsinkibe is elért a Szibériából származó hideg, sok hóval, nagy széllel és szerencsére csak enyhe, mínusz öt fokos faggyal. Ez is elég volt azonban, hogy a finn főváros közlekedésén nyomot hagyjon.

A közúti közlekedés erősen lelassult, emiatt a buszoknak esélyük sem maradt menetrend szerint járni, a kötöttpályás járművek pedig a váltókba a havat vissza-visszafújó szél miatt kényszerültek több-kevesebb pihenőre. A villamoshálózat – bonyolult hálózat lévén – elég sok kitérőt használ, a váltófűtés pedig bizony alulmaradt az elemekkel vívott csatájában. Sok gondot okoznak továbbá a vágányokhoz túl közel parkoló autók is.

Alacsonypadlós középrészű villamos a sűrű hóesésben, Helsinki Hakaniemi városrészében<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotók: Dáné József)

Az elővárosi vonatokból sokat lemondtak, illetve egyesített járatokkal jártak, például a Helsinki–Tikkurila–Kerava vonalon az I (betét) és K (zónázó) vonatok helyett N (mindenhol megálló) járt, megerősített motorkocsiszámmal. Egyedül a metróközlekedés volt többé-kevésbé zavartalan, legalábbis folyamatosan jártak a szerelvények a vonalakon. Jól jön ilyenkor a HSL interaktív térképe, ahol a járműveket online nyomon követhetjük. Az iho olvasói számára Dáné József készített képeket a finn tél első napjairól.

Kapcsolódó hírek