Telefonos nyomkövetéssel védenék a tömegeket Sanghajban

MTI/iho   ·   2015.03.08. 17:56

A Sanghaj Televízió beszámolója szerint a mobiltelefonnal rendelkezők mozgásának követését lehetővé tevő rendszert a 24 milliós város tömegközlekedésében tesztelik.

Az egyelőre be nem jelentett időpontra felállítandó rendszer lehetővé teszi majd a metróaluljárókba belépők számának, irányának és mozgási tendenciáinak követését, mindennél pontosabb képet adva a lehetséges torlódásokról, veszélyforrásokról. Így bármilyen esemény, baleset vagy támadás esetén a lehető leggyorsabb módot biztosítja a helyzet kezelésére, a tömeg terelésére vonatkozóan.

A környéken tartózkodók mobiljára szöveges üzenetet lesznek képesek küldeni a metrósok, de ugyanígy a lenti forgalomirányítók és szerelvényvezetők tájékoztatása is gyorsabbá válik majd, és a csúcsforgalomban jellemző torlódások is jobban elkerülhetők lesznek.

A technológia kiépítésében a város vezetését a három nagy mobilszolgáltató segíti, és a szakemberek szerint a későbbiekben akár nagyobb városi események lebonyolításában is használhatnák azt. A kelet-kínai metropoliszban az utóbbi hónapokban jelentős mértékben megszigorodtak a tömegek kezelését és a nagyobb létszámú események lebonyolítását illető szabályozások, miután a százezreket vonzó újévi ünneplés – a kellő kontroll hiányának tulajdoníthatóan – a belváros egyik kedvelt részén harminchat halálos áldozattal járó tömegtaposásba torkollott.

A helyi hatóságok az eset kivizsgálása után úgy fogalmaztak, hogy az eset elkerülhető lett volna, ezért tucatnyi hivatalnokot felelősségre vontak, négyet el is bocsátottak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek