Teljes a ZSSK új motorvonatflottája

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.21. 09:00
861

A szlovák személyszállító vasúttársaság átvette az utolsó, huszonegyedik 861-es sorozatú motorvonatát a ruttkai járműgyártótól.

A ŽOS Vrútky járműjavító és gyártó vállalat április 18-án sikeresen átadta a megrendelőnek az utolsó, huszonegyedik 861-es sorozatú motorvonat egységet. A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság a Zólyom környéki nem villamosított vasútvonalakon használja a szerelvényeket. Az első új generációs 861-es 2019 júniusában állt forgalomba, azóta kisebb csúszásokkal folyamatosan gyarapodott a számuk.

A 861-es sorozatú utastere (forrás: ZSSK)

A ZSSK a motorvonatokat két változatban rendelte meg:

  • tizennégy kétrészes szerelvényt, ami 115 utas befogadására alkalmas, és
  • hét háromszekciós szerelvényt, ami 171 utas befogadására alkalmas.

A motorvonatok

  • a Privigye–Felsőstubnya (Prievidza–Horná Štubňa),
  • a Felsőstubnya–Ruttka (Horná Štubňa–Vrútky),
  • a Zólyom–Körmöcbánya–Felsőstubnya (Zvolen–Kremnica– Horná Štubňa),
  • a Zólyom–Feled–Tiszolc (Zvolen–Jesenské–Tisovec) és
  • a Zólyom–Besztercebánya–Breznóbánya (Zvolen–Banská Bystrica–Brezno)

vasútvonalakon teljesítenek szolgálatot. A szerelvények alacsonypadlósak, légkondicionáltak, kamerarendszerrel is fel vannak szerelve, automatikus utasszámláló is van bennük, az utasok pedig a wifire is rákapcsolódhatnak. Maximális sebességük 140 kilométer/óra. A szerződés értéke 77 millió euró, ennek egynegyedét uniós támogatási forrásokból fedezték.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Székely gyors zarándokvonat, 2008 – V. rész: magányosan reszket az ártatlan Diesel

T. Hámori Ferenc   ·   2023.05.29. 09:00

Másfél évtizeddel ezelőtt, 2008 pünkösdjén, május kilencedikén indult első útjára hosszú évtizedek elteltével az úttörő nappali személyvonat Erdélybe: a Székely gyors. Az évforduló alkalmából a még abban az évben az Indóház Kiadó gondozásában megjelent míves album szövegével idézzük meg az egyszeri és megismételhetetlent.