Teljesen elektromos földi kiszolgálást vezet be a Wizz Air és a Menzies Aviation

iho   ·   2023.11.06. 17:25
0564_XT202069_231106_

A Budapest Airport „zöld” fordulatát a repülőtéri elektromos berendezésekhez használt töltőinfrastruktúra alapozta meg.

A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága; a világ repülőtereinek és légitársaságainak vezető szolgáltató partnere, a Menzies Aviation, valamint a Budapest Airport közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bizonyos járatok földi kiszolgálását ezentúl teljesen elektromos eszközökkel végzik majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A kötelezettségvállalást a Menzies elektromos berendezéseket előnyben részesítő szemlélete is támogatja: a vállalat céljai közt szerepel, hogy 2025-ig eszközeinek huszonöt százaléka már megújuló energiával működjön. A Menzies által alkalmazott elektromos csomagszállító vontatók és szalagrakodók, napelemekkel ellátott utaslépcsők, földi áramellátó egység, push-back járművek, ivóvíz és mosdóegységek támogatják a Wizz Air minél biztonságosabb felszállását a Budapest Airportról, miközben javítják az energiafelhasználást és a működési hatékonyságot.

A Wizz és a Menzies csapata (fotók: Vörös Attila)

A teljesen elektromos földi kiszolgálás lehetővé teszi, hogy a dízelüzemű berendezésekhez képest repülőgépenként számítva akár 80 százalékkal csökkenjen a lokális szén-dioxid-kibocsátás. A Menzies Aviation párhuzamosan két Wizz Air repülőgépet képes teljesen elektromos berendezésekkel kiszolgálni.

– Mi vagyunk az első légitársaság a budapesti repülőtéren, amely teljesen elektromossá alakítja földi kiszolgálását – köszönhetően a Menzies Aviation közreműködésének. Ezzel is szeretnénk kifejezni elkötelezettségünket amellett, hogy 2030-ig további huszonöt százalékkal csökkentjük a karbonkibocsátásunkat. A budapesti bázisú repülőgépeink kizárólag Airbus A321neo típusúak, amelyek jelentős környezetvédelmi teljesítménye lehetővé teszik számunkra, hogy a legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitással repüljünk Európában. Mi is megértjük a közvetett kibocsátáscsökkentés fontosságát, és üdvözöljük, hogy a Menzies Aviation a dízelüzeműről elektromos földi kiszolgáló berendezésekre áll át. A Budapest Airport legnagyobb üzemeltetőjeként örömmel folytatjuk a helyi partnereinkkel való együttműködést olyan új megoldások keresésében, amelyek segítségével iparági szinten összefogva elérhetjük céljainkat – mondta Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóségért felelős igazgatója.

A Menzies négyszáz járművet üzemeltet a budapesti reptéren, ezek negyven százaléka villamos meghajtású

– A fenntarthatóság kiemelt prioritás a Menzies számára. Az üzletágunk folyamatos fejlődése mellett pedig fontos, hogy új módokon javítsuk működésünk hatékonyságát. Tudományosan megalapozott célokat tűzünk ki, hogy 2045-re elérjük a nettó zéró kibocsátást az 1., 2. és 3. hatókörben. Ahol lehetséges, elektromos földi kiszolgáló berendezéseket és alternatív üzemanyagot használunk. Célkitűzéseink eléréséhez kulcsfontosságú lesz az együttműködés a Wizz Airrel és a Budapest Airporttal. Büszkék vagyunk jelentős előrelépéseinkre, köztük arra, hogy az európai berendezéseink negyvenegy százaléka már elektromos. Emellett várakozással tekintünk az iparági partnerekkel, köztük a beszállítókkal, a légitársaságokkal és a repülőterekkel való szoros együttműködés elé a zöldebb működés előmozdítása érdekében – mondta Katy Reid, a Menzies Aviation fenntarthatósági vezetője.

A mikrofonnál Katy Reid, előtte a másik két felszólaló: Yvonne Moynihan és Mike Carlson

– A karbonsemlegesség kiemelt stratégiai célunk, és ennek elérésére ösztönözzük partnereinket is. A Budapest Airport felelőssége, hogy biztosítsa az elérhető környezetbarát infrastruktúrát, ideértve a különböző technológiákat, megoldásokat, és partnereinktől is elvárjuk, hogy támogassák a fenntarthatósági kezdeményezéseket. Repülőtér-üzemeltetőként nagyon sokat teszünk azért, hogy a légikikötő minél fenntarthatóbb módon működjön, közvetlen működésünkből adódó kibocsátásunkat tíz év alatt hatvanöt százalékkal csökkentettük. Már több mint száz elektromos földi kiszolgáló jármű látja el a feladatokat a repülőtéren nap mint nap, töltésükhöz negyvenhárom töltési parkoló pozíció áll rendelkezésre – tette hozzá Mike Carlson, a Budapest Airport pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A Wizz Air tizennégy repülőgépet üzemeltet Budapesten, amelyek mindegyike keskenytörzsű Airbus A321neo típus. A repülőgépek jelentős környezetvédelmi előnyöket kínálnak: a zajterhelés és nitrogén-oxid-kibocsátás közel ötven százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátás húsz százalékkal kevesebb az előző típushoz képest. A 2023-as pénzügyi évben a Wizz Air elérte eddigi legalacsonyabb, 53,8 grammos szén-dioxid-intenzitását, ami egyben iparági rekord is az európai légiközlekedésben.

A kínai gyártmányú vontató amilyen mokány, annyi jót mondtak el róla

A Wizz Airről

A Wizz Air, Európa legzöldebb légitársasága jelenleg 191 Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet. Elkötelezett légiközlekedési szakemberekből álló csapata kiváló szolgáltatást és rendkívül alacsony viteldíjakat biztosít, így a Wizz Air 51,1 millió utas preferált választása lett a 2023. március 31-ével végződő pénzügyi évben. A légitársaságot a közelmúltban a világ tíz legbiztonságosabb diszkont légitársasága közé sorolta a világon egyetlen, a légitársaságok biztonságát és szolgáltatásait értékelő AirlineRatings.com. 2020-ban az Air Transport World (ATW), 2019-ben és 2023-ban pedig az Air Transport Awards választotta a Wizz Airt az Év Légitársaságának, az egyetlen olyan nemzetközi díjátadón, ahol minden jelentős kategóriában elismerik a légi ipar legjobbjait, és amely a kiemelkedő teljesítmény, innováció és kiváló szolgáltatás révén kitüntetett egyéneket és szervezeteket ismeri el. A Wizz Air ugyancsak elnyerte 2021-ben és 2023-ban a Legfenntarthatóbb Diszkont Légitársaság címét a World Finance Sustainability Awards-on, valamint Az Év Globális Fenntartható Légitársasága titulust a Centre for Aviation 2022-es és 2023-as átadóján. A Wizz Airt a Londoni Értéktőzsdén jegyzik „WIZZ” kóddal.

A csomagokat szállító futószalag is akksis

A Menzies Aviationről

A Menzies Aviation a világ repülőtereinek és légitársaságainak vezető szolgáltató partnere, amely hat kontinensen, több mint 60 ország több mint 255 repülőterén működik. Évente több mint 4 millió járatot szolgál ki és 2 millió tonnát meghaladó rakományt kezel. A vállalat több mint 40 ezer magasan képzett munkatársat foglalkoztató csapatának támogatásával nyújt komplex szolgáltatást, beleértve az utas-, várótermi és földi kiszolgálást; légi áruszállítási szolgáltatásokat, mint a kezelést, a raktározást és a nagykereskedelmi áruszállítást; valamint üzemanyag-szolgáltatásokat, köztük az üzemanyag-farmok kezelését és a repülőgépekbe történő tankolást.

A Menzies Aviation az egész iparágban elismerten a legbiztonságosabb, legbiztonságosabb és fenntarthatóbb, az ügyfelek igényeihez igazodó szolgáltatásokat nyújtja, és nélkülözhetetlen az utasok, a repülőgépek és a rakomány mozgásának fenntartásához, éjjel-nappal, minden nap minden percében. 

A Menzies Aviation székhelye Londonban található, és 1833-as alapítása óta a világ legnagyobb légiközlekedési szolgáltató csoportjává vált az országok és a repülőgépek száma alapján.

Az utaslépcső felületein napelemek gyűjtik be az energiát. Ez bőven elég a saját üzemeléséhez!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek