Tényleg ekkora fizetésemelés lesz a MÁV-nál?

iho/vasút   ·   2017.01.28. 18:45
vrendcs0

Három évre szóló, összesen harminc százalékos bérfejlesztési csomaggal állt elő a MÁV: a felosztás szerint 2017-ben 12 százalékos, 2018-ban 10 százalékos, 2019-ben pedig 8 százalékos emelést hajtanának végrejelent meg a napin, így. Abba most ne menjünk bele, hogy még a legiskolázatlanabb vasutas is tudja, ez így nem biztos, hogy harminc százalék, „összességében”, a fizetés vásárlóértékét és hasonló démoni dolgokat meg pláne ne pedzegessünk. Plusz vannak még egyéb problémák is a részletkérdésekben, de tényleg ne bolygassuk ezeket sem.

Mert – kivételesen – van fontosabb, „érdekesebb”.

A béralkuk során eddig nem megszokott kikötést tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: a MÁV-nak és a szakszervezeteknek a hivatal számára egy minden adatot tartalmazó jegyzőkönyvet kell készítenie a tárgyalásokról – amelyet később a kormány felé továbbítanak majd. A végső döntés így a kabinet kezében lesz – ismertette a Napi.hu-val Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

Ennek azért van jelentősége, mert – ahogy azt a Magyar Idők nemrég megírta – a kormány a nagy állami vállalatok bértámogatására készül. Ennek keretében, várhatóan hároméves távlatban 21-22 milliárd forintot adnak a minimálbér és a garantált bérminimum emelésére, a további bérrendezésre pedig akár 60 milliárd forintos keret is rendelkezésre állhat.

Hogy lesz ez az egész?

Az idei bérfejlesztésnél a tervezett tizenkét százalékból mintegy nyolc százaléknyi rész alanyi jogon járna az összes vasúti dolgozónak (kivéve a premizált munkaköröket), a minimálbér és a garantált bérminimum növeléséből eredő bérfeszültségek megoldására pedig egy csaknem négy százalékot kitevő bértömeget különítenének el – az érintett dolgozók fix összegű fizetésemelésben részesülnének. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy ez forintosítva mekkora pluszterhet jelenthet majd a MÁV-nak.

Meleg János szerint nézeteltérés csak abban van, hogy a szakszervezetek legalább két számjegyű alanyi jogú fizetésemelést tartanának szükségesnek.

A tárgyalások jövő hét kedden folytatódnak.

Tényleg megkapják a vasutasok ezt a béremelést?
Ugyan! Ez már a sokadik mézesmadzag...
Idén talán igen. (Tíz százalékot...)
Ezt most kivételesen „megcsinálják”. Jönnek a választások, szükség van a szavazatokra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek