Tiltott zónából lett kiállítóterem a Deák téri M2-es állomáson

BKV/iho   ·   2024.03.20. 15:00
metro_kiallitoterem_3

Március 23-ától fogadja a látogatókat az egykori diszpécserközpontban, eddig elzárt területen létrehozott Metró Kiállítóterem, mely a budapesti metró relikviáit őrzi.

A 2-es metró Deák Ferenc tér állomásának peronjáról közelíthető meg a BKV új gyűjteménytára, a Metró Kiállítóterem. 1970 és 2003 között itt működött a vonal diszpécserközpontja, ahonnan a forgalmat irányították. A fővárosi metrózás, több mint fél évszázados története során, rengeteg változáson ment át. A 2-es vonalat a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. A régi tárgyak a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek. Így, és itt jött létre – dolgozói kezdeményezésre – a Metró Kiállítóterem. Az eredeti metrós forma- és egyenruhákat, a levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és a még megannyi múltidéző ereklyét ezentúl a nagyközönség is megnézheti, megismerve a metró működését és történetét.

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg (fotók: BKV Zrt.)

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem – szándékai szerint – egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel.

Olyan régi közlekedési társaságok utódjaként, mint például a BKVT, a Beszkárt vagy a FAÜ a BKV fontos társadalmi feladatának tartja a fővárosi közösségi közlekedés tárgyi és szellemi emlékének megőrzését. A társaság értékmentő tevékenységének köszönhetően jött létre 1975-ben a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum, 1992-ben pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. A BKV értékőrzésének eredménye a rendkívül népszerű, felújított villamosokból, buszokból és trolibuszokból álló nosztalgiaflotta is. Ennek a feladatvállalásnak újabb eleme a Metró Kiállítóterem, amely március 23-tól látogatható.

Az M2 metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem – az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan – csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell. A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról a BKV webes felületein lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek, az alábbi linkeken lehet regisztrálni rájuk:

A regisztrációkor érdemes figyelembe venni, hogy a Metró Kiállítóterem akadálymentesen, vagyis babakocsival és kerekesszékkel nem közelíthető meg. A kiállítás megtekintése 14 év felett ajánlott. A BKV Zrt. a programváltoztatás jogát fenntartja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek