Tizenöt százalékos különadó visszamenőleg az útépítő cégekre

iho   ·   2014.07.09. 14:10

A 444.hu egy, a birtokába került törvénytervezetre hivatkozva azt írja, az előterjesztést hamarosan tárgyalni fogja a kormány. A dokumentum szerint a 15 százalékos különadót a cég nettó árbevétele, illetve a 2007. január 1. és 2014. december 31. között elnyert útépítési közbeszerzések után kellene megfizetni.

A portál úgy tudja, a kormány ebből finanszírozná a közelgő legújabb EU-s büntetést. 2013 óta több területen is felfüggesztette Brüsszel az EU-s támogatásokat, mert a bizottság szerint nem lehetett volna útépítésekkor kikötni, hogy csak az pályázhat, akinek a közelben van aszfaltkeverő telepe. Ez 2007 óta szerepelt a kiírásokban, nem véletlen tehát, hogy az adót is ettől az évtől akarják beszedni.

Magyarország 60 és 90 milliárd forint közötti büntetésre számíthat, de elvileg más pályázatokra ezt a pénzt fel lehetne használni.

A terv szerint tehát cégeket büntetnének adóval egy olyan hiba miatt, amelyet az állam, kormány (a szocialista-szabad demokrata, illetve az Orbán-kormány) követett el. A hét évre visszamenőleges adóztatásra még nem volt példa Magyarországon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek