Tizenöt Traxxot vesz a Regiojet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.09.03. 15:00
Traxx_RJ01

A Regiojet egységesíteni szeretné vasúti vontatójármű-flottáját, ennek érdekében tizenöt Traxx MS3 típusú villamos mozdonyt vásárol a Bombardier-től. Opcionálisan további mozdonyok megvételéről is szó lehet a jövőben. A vasúttársaság ezzel párhuzamosan fokozatosan válik meg a bérelt, Siemens Vectron típusú mozdonyoktól.

A Regiojet Traxx MS2 mozdonya Prágában (fotó: Regiojet)

A Regiojet az első vasúttársaság Csehországban, amelyik az új generációs, MS3 típusú Traxxból rendelt. A szerződő felek nem hozták nyilvánosságra az árat, de egy új Traxx mozdony ára 1,3 milliárd forintnak megfelelő korona, így a kontraktus értéke körülbelül 19,5 milliárd forint lehet. Az első MS3 típusú Traxxot a magánvasút jövőre veheti át. A Regiojetnek eddig négy Traxx-a van, ezek MS2 típusúak – ezekből összesen nyolcat rendelt, a még hátralévő négy gép azonban már a jelenlegi tizenöt mozdony beszerzéséről szóló szerződésbe került át, így már azok is MS3-asok lesznek.

Jiří Schmidt, a Regiojet üzemeltetési igazgatója szerint a Traxxokkal kedvező tapasztalatokat szereztek, és már alig várják az újabb korszerű és üzemképességi szempontból megbízható villamos mozdonyokat. Az új gépeket Közép- és Kelet-Európa azon országaiban vetik be, ahol a magánvasút járatokat tart fent. Ezek a mozdonyok továbbítják tehát majd a Budapestre közlekedő járatokat is.

Indulhatunk

A Regiojet járatain az idei év első félévében 3,1 millió utas utazott a statisztikák szerint, ami 12 százalékos növekedést jelent az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. A Regiojet 2019 decemberében felváltja a Cseh Vasutakat, mint vasúti személyszállítási szolgáltatót a belföldi Bohumín–Ostrava–Brno vonalon (közszolgáltatási szerződést kapott), 2020 nyarától pedig néhány bécsi járatot Budapestig tervez meghosszabbítani. A Regiojet ezen kívül Lengyelországon át Ukrajnába (Mosztyiszka) is szeretne közvetlen járatokat indítani Prágából, aminek az előkészítését már el is kezdték.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek