Toalett-tüzek, kényszerleszállás

iho   ·   2014.02.20. 13:45
cim2
Az Etihad EY461 számú, Melbourne–Abu-Dzabi járata először Indonéziában, Jakartában kellett, hogy leszálljon, mert a fedélzeten két toalettben is füst keletkezett. A füst olyan erős volt, hogy az utasok egyike szerint gyakorlatilag megtöltötte az utaskabint. Mint kiderült, a tűz valamilyen szeméttároló edényben égett, amit a légiutas-kísérők kihoztak a folyosóra és ott oltották el.

Az Etihadnak az ügyről kiadott közleménye szerint ekkor a 777-300-as kapitánya úgy döntött, azért száll le kitérő repülőtéren, hogy a helyi hatóságok segítségét vegye igénybe a feltehetően gyújtogató ismeretlen ellen, aki a vécékben a tüzet okozhatta.

A gép le is szállt, a helyi erők pedig átvizsgálták az utasokat és a poggyászukat is, hogy a további gyújtogatás esélyét kiküszöböljék, de ez nem sikerült, a tettest nem találták meg, mindenki visszaszállhatott a 777-esbe.

A gép ismét felszállt, de a tervezett érkezés előtt két órával, a reggeli felszolgálása közben az egyik toalettből ismét dőlni kezdett a füst. A légiutas-kísérők ekkor felhagytak a kiszolgálással, az újabb füstöt is elfojtották, innentől kezdve a toaletteket senki nem használhatta, a légikísérők őriztek minden vécéajtót. Végül a gép leszállt a célállomáson, ez alkalommal azonban az összes utast kihallgatták és közülük tizenkét személyt őrizetbe vettek az emirátusi hatóságiak.

A Sydney Morning Herald szerint a gyújtogató egy nő volt, de a légitársaság közleménye ezt nem erősítette meg, csakúgy, mint az emirátusi rendőrségé, mindkét jelentésben csak annyi szerepel, hogy a vizsgálat folyik, viszont az Etihad szerint eddig bizonyítékok hiányában senkit nem tartóztattak le vagy helyeztek vád alá.

Az utasok beszámolója általában kiemeli a személyzet kiváló munkáját és higgadt profizmusát, amivel a helyzetet kezelték. Ennek volt köszönhető, hogy noha a tűzjelzés hatására nagy volt a feszültség, egyik tűzesetkor sem tört ki pánik a fedélzeten, mindenki nyugodtan a helyén maradt. Egyetlenegy ember volt, aki egy közösségi oldalon azt állította, hogy a 15 órára elhúzódó út folyamán a személyzet nem adott enni az utasoknak. Mindenki más, akit az újságírók megkérdeztek, dicsérte a személyzetet, viszont az idióta volt a legenyhébb kifejezés, amivel azt a valakit illették, aki esetleg a szemetesbe dobott égő csikkel előidézte a tüzeket.

Ugyanakkor az utasok egyike úgy fogalmazott, annyira szürreális volt az egész, hogy voltaképpen nem is érzékelték, milyen veszélyes volt a helyzet.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek