Több jelentős gyorsított tender érkezik

iho   ·   2015.10.26. 13:45
00kicsi

Előző cikkünkben a Világgazdaságra hivatkozva írtuk: a november 1-jétől hatályos új közbeszerzési törvény miatt néhány tendert gyorsított eljárásban írnak ki. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóközleménye három vasúti nagyberuházást és több közúti fejlesztést emelt ki.

A Budapest–Esztergom vasútvonalon az elhúzódó építkezés borzolta az utasok, a kisajátítások nehézkes menete pedig a kivitelezők idegeit. Most a villamosítási tender kiírása után előreláthatólag a 2017-es iskolakezdésre már villamosított pályán suhanhatnak a vonatok, továbbá felújítják az eddigi rekonstrukciókból kimaradt esztergomi és dorogi felvételi épületet is. Mindkét városban a vasútállomás közelében intermodális átszállóhelyet alakítanak ki, Esztergomban a buszállomás teljes áthelyezésével.

Óbuda és Pilisvörösvár között a felsővezetéktartó oszlopokat már felállították<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Folytatódhat a Balaton déli partján futó 30-as vasútvonal teljes felújítása is, a Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közti, 52 kilométeres szakasszal 2018-ra készülhetnek el, az eddigi rekonstrukciókkal (Budapest–Székesfehérvár és Lepsény–Szántód-Kőröshegy) együtt az összmenetidő mintegy háromnegyed órával csökkenhet majd.

Átépül a 40a vasútvonal belső, Kelenföld–Százhalombatta szakasza is, 225 kilonewton tengelyterhelésű, végig 120 kilométer per órás sebességre alkalmas pályával. Az állomásokon 55 centiméter magas peronokat, kerékpártárolókat alakítanak ki, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból a munkát 2020-ra fejezhetik be.

A 30a után a 40a vonal is megújul

A közúti fejlesztések közül az M35-ös autópálya 25,6 kilométeres, kétszer két sávos kiépítését várhatjuk Debrecen–Berettyóújfalu között, amellyel együtt megújul a debreceni repülőtérre vezető 481-es főút is. Az M4-es Berettyóújfalu–Nagykereki szakaszának párhuzamosan zajló kivitelezésével kialakul Debrecent az országhatárral összekötő, gyorsforgalmi út is. Az IKOP támogatásával kezdődik 2016-ban az M30-as autóút Tornyosnémeti–országhatár szakaszának építése, az M85-ösön a csornai elkerülő második ütemével folytatódnak a munkák. A 21-es főúton tizenöt kilométeren irányonként két sáv és különszintű csomópontok épülnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek