Több mentőt vásárolhat az OMSZ

iho/közút   ·   2012.01.07. 14:09

A december 31-én kiírt, 18 mentőjármű szállítására vonatkozó tenderét január 6-án máris módosította az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), mégpedig a rendelt mennyiséget jelentősen, 61 járműre emelte, ami a teljesítés során még 30 százalékkal, azaz 18 autóval bővülhet – derül ki a szervezet közbeszerzési felhívásából. A beszerzés becsült értéke – áfa nélkül – 1,14 milliárd forint, amit költségvetési támogatásból finanszíroznak. Az új mentőket június 30-ig kell leszállítani.

Decemberben már lezárult egy szintén B típusú jogosítvánnyal vezethető, mentőautó-tender. A harminc plusz kilenc jármű felszerelésére és szállítására vonatkozó beszerzést négy ajánlattevő közül a finn székhelyű Profile vehicle oy nyerte meg, nettó 459,5 millió forintért. A speciális járművek kialakításával foglalkozó finn cég a honlapja szerint Mercedes-Benz Vito, Ford Transit és Chevy Van típusú áruszállítók bázisára alakítja ki mentőjárműveit.

A most meghirdetett, nyílt közbeszerzési eljárásra február 14-ig lehet ajánlatot tenni. A pályázóknak rendelkezniük kell az előző három év átlagában legalább nettó 250 millió forintos forgalommal. Referenciát kell benyújtani 2010–2011-ben évi legalább tíz, B típusú mentőgépjármű szállításáról vagy azok legalább nettó 300 millió forintos értékesítéséről. Az ajánlatok közül az ár alapján hirdet nyertest az OMSZ, a legkedvezőbb kiválasztására árlejtést alkalmaznak.

Az ajánlott gépjárműre a forgalmazónak vagy a gyártónak jótállást kell vállalnia 300 ezer futott kilométerig vagy legfeljebb hat évig, és teljesíteni a jótállás körébe tartozó javításokat és műszaki felülvizsgálatokat az ajánlati áron kívüli költségek nélkül. A nyertesnek 300 ezer kilométerig 24 órán belüli pótalkatrész-ellátást is biztosítania kell az alapautóra és a betegtérre vonatkozóan egyaránt.

Az OMSZ tavaly 37, C jogosítvánnyal vezethető esetkocsi szállításáról is megállapodott a – az arra kiírt közbeszerzést megnyerő – magyar Scorpio Kft.-vel, nettó 679 millió forintért. A cég Volkswagen Crafter alapjárműre alakította ki a mentőautóit alvállalkozójával, a szlovák Panax FCS. s.r.o.-val közösen. Az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság többször is vizsgálta, a pályázaton először a lengyel székhelyű, német érdekeltségű W.A.S. Wietmarscher Polska Sp. z.o.o-t hirdették ki győztesnek, majd a Scorpio jogorvoslatának helyt adva az OMSZ újraértékelte az ajánlatokat, és végül a Scorpiót választották ki szállítónak.

Kapcsolódó hírek