Több mint száz kilométeren telepítik az ETCS rendszert Csehországban

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.24. 12:00
CDID4818

A vasúti infrastruktúra-kezelőség 195 milliárd forint értékű beruházásra hirdetett közbeszerzési pályázatot.

A cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) 2023. március 23-án közbeszerzési pályázatot hirdetett a 112 kilométer hosszú, Dolní Žleb és Kralpy nad Vltavou közötti vonalszakasz ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel történő felszerelésére. Az egységes európai vonatbefolyásoló rendszer telepítése és karbantartására vonatkozó tender becsült értéke 11,8 milliárd cseh korona, azaz 195 milliárd forint. Az uniós támogatás mértéke 323 millió korona (5,3 milliárd forint).

Az ETCS technológia egyik alappillére lesz a jövőben a biztonságos vasúti üzemnek Európában, ezért fontos minél előbb a rendszerrel felszerelni minél több vasútvonalat, emellett pedig a vasúti járműveket is felszerelni vele. Az új építésű vasúti járművekbe már gyárilag beszerelik az ETCS rendszer fedélzeti egységét. Jelenleg a csehországi vasútvonalak csupán nem egész nyolc százaléka van ellátva az ETCS rendszerrel. Csehországban durván kilencezer kilométer hosszú a vasúthálózat hossza, ebből csak hétszáz kilométeren van ETCS.

A projektnek köszönhetően a cseh-német határtól egészen Prágáig húzódik majd az ETCS alatti üzem, aminek részeként a teljes Děčín−Ústí nad Laben−Kralupy nad Vltavou−Prága vonalszakaszt a prágai forgalomirányító vezérlőközpontból irányítanak majd. A projekt keretén belül az egyes vasútállomásokon távvezérlésre alkalmas belső technológiai berendezéseket is kiépítenek, új kamerarendszert telepaz egyes vasútállomásokon távvezérlésre alkalmas belső technológiai berendezéseket is kiépít, új kamerarendszer, illetve információs technológia is települ. Elbontanak vagy korszerűsítenek több vasúti jelzőberendezést, korszerűsítik a vasúti átjárókat, új vasúti technológiai épületeket is építenek.

A tervek szerint Csehországban 2025 januárjától a fő vasúti korridorokon már csak kizárólag az ETCS vonatbefolyásoló rendszer alatti közlekedés lehetséges majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek