Több városban is szmogriadó lehet

MTI   ·   2011.10.30. 16:12
Az idokep.hu és a legszennyezes.hu folyamatosan frissülő adatai szerint a szállópor-koncentráció az említett városokban legalább egy mérőállomáson – 24 órás átlagot számolva – elérte a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet. Magas értéket mértek Debrecenben, Székesfehérváron és Miskolcon is.
Utóbbi városban is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja, a Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton ez az adat 85,49 volt – tájékoztatta Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője vasárnap az MTI-t. Miskolc görömbölyi családi házas városrészében pénteken ez az érték nem érte el a tájékoztatási szintet, a szombati napon azonban meghaladta. Hangsúlyozták: Miskolcon egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az, hogy erre a napokban sor kerül-e, a későbbi adatok függvénye.
A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Kapcsolódó hírek