Többen haltak meg tavaly vasúti balesetben mint 2012-ben

iho   ·   2014.10.20. 18:45
400px_spanyol_vonatbaleset

A 2013-as évben Európában ezerhetvennégyen haltak meg vasúti érintettségű balesetek során. Ez az érték, még ha csak kicsivel is, de magasabb, mint a 2012-es év ezertizenegy áldozata, azonban 2011-nél jobb, amikor ezerkilencvenöten haltak meg. Az UIC az Európai Unió huszonegy tagállamát vette górcső alá október tizenhetedikén kiadott jelentésében.

A tavalyi rosszabb eredményben közrejátszott többek között a hetvenkilenc halálos áldozatot követelő spanyol vonatkatasztrófa<br>(fotó: CTV News)

2011-ben és 2012-ben egyaránt harminckét utas vesztette életét vonaton, ezzel szemben a tavalyi év mérlege elszomorító: kilencvenhat halott. Halállal járó gyalogosgázolás hatszáznegyvenháromszor történt 2013-ban a 2012-es ötszázkilencvenöttel szemben. Az útátjárókban történt halálos balesetek száma viszont csökkent: a 2011-es kétszáznyolcvannal és a 2012-es 329-cel szemben tavaly 79 élet veszett oda. Kevesebb vasúti dolgozó szenvedett halálos balesetet: 2011-ben huszonnyolc, 2012-ben negyvennégy, 2013-ban huszonhét.

A jelentés szerint 2013-ban összesen 4,1 milliárd kilométert tettek meg a szerelvények a vizsgált tagállamokban, miközben 7,2 milliárd utast és 900 millió tonna árut szállítottak. Az UIC biztonsági egysége az adatbázist kezeli, amelynek célja, hogy egy olyan leltárt hozzon létre, amely nem csak a baleseti statisztikákat tartalmazza, hanem a balesetek okait, körülményeit és következményeit is. A jelentés szerint 2013-ban a balesetek nyolcvankét százaléka külső körülmények miatt következett be, ezek legtöbbjéért gyalogosok és útátjáró-használók tehetők felelőssé. A műszaki hibából, szervezeti vagy személyi mulasztásból eredő szerencsétlenségek mindössze tizennyolc százalékot tesznek ki.

Az UIC szerint a biztonsági adatbázison dolgozóknak a vasúti tevékenységek biztonsági szintjének optimalizálására tett erőfeszítései nem eredménytelenek: 2009 óta húsz százalékkal csökkent a halálos áldozatok száma – írja az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek