Többségi tulajdonos lett a Waberer's a Petrolspedben, de nem tudni, mennyit fizetett ezért

MTI/iho   ·   2023.11.11. 08:45
01_waberer_petrolsped

A Waberer's International adásvételi szerződést írt alá a vasúti logisztikával foglalkozó Petrolsped Kft. 51 százalékos részesedésének megvásárlásáról – közölte a szállítmányozó társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet pénzügyi részleteiről nem adtak tájékoztatást.

A Waberer's a júliusban kötött előzetes megállapodást követően részletes pénzügyi, jogi és műszaki átvilágítást végzett, és megegyezett a Petrolsped tulajdonosaival a részesedés megvásárlásának, illetve a jövőbeni közös társaságirányítást szabályozó szindikátusi szerződésnek a részleteiről. A tranzakció az adásvételi szerződésben meghatározott feltételek teljesülése, illetve a szokásos hatósági eljárások lefolytatását követően 2024 elején várható. A Waberer's korábbi közlése szerint az akvizícióval jelentősen fejleszti vasúti logisztikai képességeit, összhangban meghirdetett stratégiájával, hogy diverzifikálja szolgáltatási portfólióját.

A magyar tulajdonban lévő Petrolsped csoport döntően Magyarország és Románia területén nyújt vasúti logisztikai szolgáltatásokat mind a tömeges, mind a speciális vasúti szállítási igények kiszolgálására közvetlenül, illetve leányvállalatain – a Pultrans, illetve PSP Cargo Romania cégen – keresztül.

A Waberer's közúti fuvarozási üzletágához hasonlóan a Petrolsped csoport is vegyíti az alvállalkozók segítségével történő rugalmas szállítmányozási, valamint saját mozdony- és vagonportfólióval végrehajtott vasúti fuvarozási szolgáltatásokat. A társaság által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak a mezőgazdasági termékek, építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek, járművek. A Petrolsped jelenleg egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisánál tart Szegeden.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Petrolsped csoport konszolidált árbevétele 2022-ben 21,064 milliárd forintra nőtt az előző évi 13,930 milliárd forintról, a korrigált adózott eredmény 421,372 millió forintról 1,348 milliárd forintra nőtt ugyanebben az időszakban. A Waberer's International Nyrt. konszolidált IFRS szerinti árbevétele tavaly 675,9 millió euróra nőtt az előző évi 590,8 millió euróról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 23,1 millió euróról 16,2 millió euróra csökkent. A Waberer's részvényeit 2017 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában, a papír a csütörtöki kereskedést 2850 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a részvény árfolyama 1750 forint minimumot és 2960 forint maximumot ért el.

Idén májusban a Wáberer György érdekeltségébe tartozó vagyonkezelő kiszállt a Waberer’s International logisztikai cégből. Részvénycsomagját Tiborcz István vette meg, akinek szavazati aránya 52,01 százalékra nőtt a cégben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek