Tomboló szocreál

Kemsei Zoltán   ·   2013.10.20. 13:30
00

Hatvan – több vasúti csomóponthoz hasonlóan – igencsak megsínylette a második világháborút. A Magyar Északi Vasút építette, és 1890-ben kibővített felvételi épületet (érdekes módon itt nem terveztettek Pfaff Ferenccel újat, a régit nagyobbították meg) 1944-ben érte súlyos bombatámadás. Az elbontott romok helyén tíz évvel később épült fel a szocialista realizmus építészetének majdnem minden jellegzetességét felvonultató hatalmas új állomásépület. Az épületre – és impozáns méreteire – a hatalmas személy- és teherforgalom miatt mindenképp szükség volt. Bő egy éve, 2012. szeptember 17-én műemlékké nyilvánították.

Hatvan bombázása 1944-ben...<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(az archív képek forrása: fortepan.hu)

A sors fanyar iróniájaként azonban pont Hatvanban folyt le az az eljárás, amelynek során (egy 1950-es tüntetés megtorlásaként) harmincnégy vasutast a recski kényszermunkatáborba, családjaikat a Hortobágyra internálták. A rendszer két arca: az embereket elkápráztató monumentalitás és a szörnyűségek.

...és az új épület avatása tíz évvel később

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek