Továbbra is jól teljesít a velimi tesztpálya

Korcsmáros Gábor   ·   2024.07.03. 08:40
NoBo

Rekord értékű, 861 millió koronás bevétele volt 2023-ban a cseh vasúti kutatóintézetnek. 

A Cseh Vasutak Csoporthoz tartozó Vasúti Kutatóintézet (VUZ) történetében először lépte át a bevétel a nyolcszázmilliós határt. Közép-Európa legjelentősebb vasúti kutatóintézete, amelyik a Velim közelében lévő vasúti tesztpályát is üzemelteti, 2023-ban összesen 861 millió cseh korona (13,5 milliárd forint) bevételhez jutott, ami 91 millió koronával haladta meg az előző évi bevételeket. 

Továbbra is kijelenthető tehát, hogy a ČD aranytojást tojó tyúkja a vasúti kutatóintézet, bár az EBITDA eredmény és a nettó nyereség valójában stagnált. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 2023-ban 389 millió korona (6,1 milliárd forint) volt, a nettó nyereség pedig 278 millió korona (4,3 milliárd forint) volt. A kutatóintézet kiadásai a 2022-es 436 millió koronáról (6,8 milliárd forint) 582 millió koronára (9,1 milliárd forint) nőttek 2023-ban.

A nyereséget negatívan befolyásolta a tavaly júliusban történt rendkívüli eset, amikor a tesztpályán egy tesztelés során megsérült a ZSSK egyik Stadler Kiss villamos motorvonata, valamint egy 794-es sorozatú tolatómozdony és egy TRAXX MS3 típusú mozdony.

Közép-Európa legnagyobb vasúti kutatóintézetének fő eszköze a Velim közelében található tesztpálya, aminek két próbakörre (13,3 kilométer és 4 kilométer hosszú) van. A külföldi ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások aránya 2023-ban meghaladta a hetven százalékot. A legjelentősebb ügyfelek közé tartozik az Alstom Transport, a Stadler Rail, a CRRC, a CAF és a Tatravagonka. A cseh ügyfelek közé tartozott a Škoda Group, az AŽD Praha, a CZ LOKO és a Siemens Mobility csehországi kirendeltsége. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek