Továbbra sem járhatnak a Pesák Szegeden

MTI   ·   2013.05.06. 12:10

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a Pesa villamosflotta Szegeden – tájékoztatta a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője hétfőn a távirati irodát.

Tóth István Tibor elmondta: a múlt héten jelzett szoftverhibát egyelőre nem sikerült kijavítani, így hétfőn újabb szakemberek érkeznek a lengyelországi gyártótól a probléma elhárítására.

Szoftverhiba miatt a szegedi villamosok még a múlt hétfőn leálltak, majd a program frissítése után 1000 kilométeres próbautat tettek meg. A tervek szerint hétfő reggel indultak volna újra. Ez idő alatt azonban ismét jelentkeztek a hibák, ezért ismét megvizsgálják a problémát, és újabb 1000 kilométeres teszt következik. Emiatt egyelőre nem tudni, mikor indulhatnak újra a villamosok – tette hozzá.

A Délmagyarország című napilap múlt kedden írta meg, hogy elővigyázatosságból a Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei kivonták a forgalomból a kilenc új Pesa villamost Szegeden. Amíg a hiba fennáll, addig a régi Tatrák szállítják az utasokat. Tóth István Tibor ügyvezető tájékoztatása szerint a folyamatos meghibásodások – közöttük fékhibák – miatt elővigyázatosságból hoztak ilyen súlyos döntést.

Az új villamosok tavaly márciusban álltak forgalomba, miután a flotta sikeresen teljesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsgáját. A lengyel gyártó három évig teljes körű garanciát vállalt. Júliusban ajtó- és fékhibák miatt volt fennakadás, a beruházó Szeged Pólus illetékese akkor azt mondta, a hibák beleférnek az új járművek beüzemelésénél előforduló hibák kategóriájába. Szeptemberben szintén több Pesa állt szervizben fékhibák miatt.

Kapcsolódó hírek