Új forgalmi rend lép életbe az M0-ás déli szakaszának felújításánál

MTI   ·   2018.09.13. 18:45
400px_m0_forgalom

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki, az MTI-nek adott közleménye szerint az M0-ás autóút déli részén több helyen zajlanak hídfelújítási munkák, az érintett szakaszokon az aszfaltburkolatot betonra cserélik. Csepel és Szigetszentmiklós térségében a torlódások nagy része az autóúton az M1-es felé vezető oldal zárása mellett végzett munkák miatt bevezetett terelés mögött alakul ki. Jelentősen csökkent az autóút áteresztőképessége, a csúcsidőszakokon kívül is lelassult forgalom nehezíti az M0-ásra felhajtást Halásztelek–Szigetszentmiklós és Csepel irányából is. Ezért a halásztelki csomópontban a II. Rákóczi Ferenc úton mindkét irányból feltorlódnak a járművek. A forgalom az utóbbi években megduplázódott, idén májusában százhúszezer autó haladt itt át naponta, és ez is hozzájárult a torlódásokhoz.

Az M0-ás Csepel-szigetről az M1-es autópálya felé vezető részén a meglévő kettő sáv helyén hármat alakítanak ki szűkített, keskenyebb sávokkal (fotó: MTI/Földi Imre)

A nemrégiben elvégzett felülvizsgálat alapján átdolgozott forgalomterelési terv szerint a hárosi Duna-hídon (Deák Ferenc híd) a munkaterület mellett a jelenlegi kétszer két sáv helyett kettő plusz három sávon haladhat majd a forgalom. A Csepel-szigetről az M1-es autópálya felé három sávot alakítanak ki úgy, hogy az eddigiekhez képest szűkített, keskenyebb sávokon haladhatnak majd az autósok. A keskenyebb forgalmi sávok alkalmazása a tereléseknél Nyugat-Európában bevett és Magyarországon sem ismeretlen gyakorlat. Az autósok az útszakaszon fokozott rendőri jelenléttel számolhatnak. Az új forgalomterelés kiépítésekor ideiglenesen egy-egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni, mivel a jelenleg kint lévő acél terelőfalakat is át kell helyezni. Ezeket a munkákat hétvégén kezdik el több ütemben, alkalmanként éjszakai munkavégzéssel. Napközben a várhatóan másfél hétig tartó átalakítás ideje alatt járható lesz a jelenlegi négy sáv.

A soroksári Duna-hídon a keresztmetszeti kialakítás nem teszi lehetővé újabb forgalmi sáv kijelölését, itt a terelés előtt a Csepel-szigetről felhajtók besorolását az autóút forgalmába a megszokottnál lényegesen hosszabb gyorsítósávok kiépítésével segítik majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy még indulás előtt tájékozódjanak a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a közútkezelő Útinform szolgálatánál, a +36-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.utinform.hu weboldalon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek