Új híd az Ipolyon

MTI   ·   2012.02.01. 12:28

A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Pösténypuszta és Pető (Pet'ov) között elkészült a második híd az Ipolyon. Jövőre további kettő építése kezdődik meg – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Az új híd átadási ünnepsége február 24-én lesz.

Az első Ipoly-híd a tavaly októberben átadott Ráróspuszta és Rárós közötti volt. Előkészítés alatt áll az Ipolydamásd–Helemba, valamint a Vámosmikola–Ipolypásztó közötti átkelő építése. Jelenleg a tervezés és az engedélyezés folyik, az építés jövőre kezdődhet.

A Ráróspuszta és Rárós közötti híd kivitelezésének költsége nettó 2,5 millió euró, mintegy 750 millió forint volt. A munkát az Ipoly A-H 2009 Konzorcium – vezetője az A-Híd Építő Zrt., a tagja pedig a Hídépítő Zrt. – végezte. A Pösténypuszta és Pető (Pet’ov) közötti átkelő költsége nettó 3,2 millió euró, azaz csaknem egymilliárd forint volt. Ezt a hidat a PM Konzorcium – amelynek vezető tagja a Porr Építési Kft., a tagja pedig az MCE Nyíregyháza Acélszerkezet-gyártó Kft. – építette. Az eddig elkészült két híd költségéből 82 százalék volt az uniós támogatás.

A múlt század első évtizedeiben még 47 híd kötötte össze a keskeny Ipoly folyó két partját. A második világháború után a trianoni határszakaszon a hidak többségét megszüntették, a határt a forgalom elől elszigetelték. A Magyarország és Szlovákia között 2007. november 16-án Párkányban aláírt egyezmény értelmében a hidak egy része újjáépül.

Kapcsolódó hírek