Új kenyérhez új matricás: itt a Szent István-Traxx!

iho/vasút   ·   2017.08.16. 13:45
400px_sztistvantraxx

Szépen gyarapodik a matricás mozdonyok sora hazánkban: a MÁV-Start harmadik Traxxa már legalább a huszonegyedik olyan magyar nagyvasúti vontatójármű, mely díszítő matricázás formájában új külsőt szerez. A német nyelvterületen „werbeloknak” nevezett reklámmozdonyok kis hazánkban, úgy tűnik, elsősorban nem a szó szerinti reklámozást képviselik, hanem inkább a magyar történelem jelentős személyeiről emlékeznek meg: az emlékmozdonyok Joseph Haydntól kezdve Kandó Kálmánon, Weöres Sándoron, Szent Mártonon, Richard Wagneren vagy Gábor Áronon át Hunyadi Mátyásig hirdették, hirdetik egykor élt nagyjainkat – az utóbbi két személyről készült matricaminta az Indóház támogatásával jött létre. Persze hagyományos reklámmozdonyból sincs hiány: hirdette már mozdony a Ferencvárosi Torna Club (FTC) Rail Cargo Hungaria (RCH) által támogatott női kézilabda-csapatát, MÁV-Startos Taurus a Magyar Állami Operaház 2015-2016-os szezonját, Traxx a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, az RCH-t viszont például egy Gigant, az idén huszonötödjért megrendezett Sziget Fesztivált pedig a Kárpát Vasút huszonkettes Nohabja reklámozza. Mivel a matricarészletek feltapasztásához leginkább sima felület szükséges, ezért csak viszonylag korlátozott számú gép alkalmas erre: főképp az új, modern mozdonyokon, vagyis a Taurusokon és a Traxxokon találkozni velük.

Augusztus 20-a alkalmából a MÁV-Start 480 003-as Traxxa is ünnepi külsőt öltött. A képre kattintva Stahl Csaba felvételeiből készült galéria nyílik a Szent Istvánra emlékező mozdonyról

A Székesfehérváron, díszes ceremónia mellett bemutatott hármas Traxx új mintázata alapvetően piros, sárga és fehér színekben pompázik. A sötétebb és a világosabb részek közötti éles váltást feloldja két színsávot összekötő, aranyszínű „István” felirat, mely által harmonikussá válik a kép. A mintázat megegyezik a mozdony mindkét oldalán: a világosabb, ferdén vágott sárga és fehér alapszíneken az egykori koronázóváros, Székesfehérvár címerét és nevét, valamint a „Szent István városa” feliratot találjuk, míg a sötétebb, piros alapon István király lovasszobra, valamint aláírása elevenedik meg.

A köznyelvben leginkább Szent Istvánként ismert I. István király Magyarország utolsó nagyfejedelme és első királya volt, egyben a keresztény magyar állam megteremtője, a magyar és az európai történelem kiemelkedő alakja. Időszámításunk szerint 1001. január 1-jén (az akkor érvényes Julián-naptár szerint 1000. december 25-én) koronázták királlyá Esztergomban vagy Székesfehérváron, mely tisztséget 1038-ban bekövetkezett haláláig töltött be. Az általa alkotott törvényekkel kezdődik az ezeréves magyar törvénytár. 1083. augusztus 20-án avatták szentté Székesfehérváron, ennek évfordulója 1771 óta számít nemzeti ünnepnek hazánkban. Mumifikálódott jobb keze, a Szent Jobb jelentős magyar nemzeti és katolikus ereklye.

A magyar matricás mozdonyok listája

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek