Új nyomvonalra terelik a fertőrákosi utat

iho/közút   ·   2021.03.22. 13:10
00_sopron-kelet_utepites

Az M85 autóút Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti szakaszának fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. Megkezdődik a Sopron belterületét is érintő, 8527 jelű Fertőrákosi út új nyomvonalra helyezése, a Pozsonyi út és a 84-es főút között, a Szent Mihály temetőt megkerülve, a jelenlegi Mély út nyomvonalához igazodva.

Ezen – az eredeti műszaki tartalomban, így a kivitelező alap feladataiban sem szereplő – útszakasz kiépítése azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben a 84-es számú főúton megnövekedett a gépjárműforgalom. Az elvégzett vizsgálatok alapján a valós forgalomfejlődés magasabb, mint amikkel az előzménytervek készítése során számolni lehetett, így az autóút építésével egyidőben további műszaki beavatkozások váltak szükségessé.

Az autóút Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti, illetve a Fertőrákos csomópont – országhatár közötti szakaszai eltérő időpontban készülnek el. Emiatt Sopron belterületén a 84. számú főút és 8527. jelű út körforgalmú csomópontjában a megnövekedett forgalom hatására a jelenlegi kialakítás áteresztő képessége várhatóan nem lesz megfelelő és mivel a körforgalmú csomópont átépítése nem oldható meg, ezért a forgalom átvezetésére egyéb közlekedésfejlesztési megoldás kialakítására volt szükség. A tervek szerint a 8527 jelű út temetőt megkerülő új nyomvonalának kiépítése mellett megtörténik az út M85 Fertőrákos csomópontig tartó szakaszának a burkolatfelújítása is.

Az új nyomvonal jelentős része Sopron önkormányzatának a tulajdonában van. Az érintett magán ingatlanok területszerzése elkezdődött. Az ingatlanok értékének meghatározására a Kormányhivatal kijelölte az Igazságügyi Szakértőt. Az érintett ingatlantulajdonosok megkeresése rövidesen megtörténik.

(térkép: NIF)

Az elkövetkező időszakban az új nyomvonallal érintett szakaszon megtörténnek a geodéziai kitűzések, a favágási, valamint a bozót- és cserje irtási munkálatok. Ezt követően pedig megkezdődnek a régészeti feltárások. A tényleges kivitelezési munkálatok az érintett közművezetékek kiváltásával várhatóan május hónapban indulnak el. A munkák előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatjuk a közlekedőket.

Az M85 autóút Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti szakaszán várhatóan még április hónapban megtörténik a 8527 jelű Fertőrákosi út autóút feletti átvezetésére szolgáló műtárgy forgalom alá helyezése, majd várhatóan június elején sor kerül az autóút Sopron-kelet és Balf csomópont közötti szakaszának a forgalomba helyezésére is.

Az autóút Balf csomópont és a Fertőrákos csomópont közötti szakaszának teljeskörű átadása a 8527. jelű út jelzett fejlesztéseivel együtt várhatóan 2022 év elején történhet meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.