Új tételek az ÖBB beruházási kerettervében

iho/vasút   ·   2018.06.30. 08:45
phyrnbahn_oebb_ausztria_kislid

Amennyiben a korábbi osztrák közlekedési miniszter, Jörg Leichtfried irányítása alatt készült, 2017 és 2022 közötti ÖBB beruházási kerettervet összevetjük a jelenlegi, Hofer-féle kerettervvel, Felső-Ausztria esetében több mint 400 millió eurós többletet láthatunk. Felső-Ausztriára vonatkozóan ez azt jelenti, hogy – ellentétben például Karintiával – minden tervezett projektre lesz pénz, azokból egyet sem kell törölni.

A beruházási keretterv törvényi előírások alapján készül, hét évre előre tartalmazza a beruházások listáját, és minden évben újratervezik, évenként egy-egy évvel kitolva a véghatáridőt. A most elfogadott keretterv a 2017-es 13,9 milliárdhoz képest kétmilliárd eurós, azaz több mint hatszázmilliárd forintos keretösszeg-csökkentést tartalmaz. Ugyanakkor az új kerettervben három eddig ott nem szereplő Felső-ausztriai tétel is megjelent:

Személyvonat a Phyrnbahnon, St. Pankraz közelében (forrás: railaustria.at)


• A Westbahn Oftering és Wels közötti szakaszának újjáépítése. 270 millió euróért, azaz 81 milliárd forintért újul meg a 11 kilométeres pályaszakasz, a Phyrnbahn betorkollásától Wels pályaudvaráig négyvágányú pálya épül.

• A Mattigtalbahn felújítása teljesen új tétel, 175 millió eurót, 53 milliárd forintot kóstál. A 37 kilométer hosszú vonalat napi háromezer utas használja.

• Nettingsdorf és Rohr-Bad Hall között négymillió euróért tervezik a kétvágányúsítást. A beavatkozás a csak részletekben két vágánnyal kiépített Phyrnbahn további kapacitásnövelését célozza, egy 16 kilométer hosszú vonalszakaszon.

Az új keretterv korábban keletkezett félreértéseket is tisztáz, melyek a közvéleményt erősen felkavarták. Az erőteljes takarékossági kurzusról és projektek sorának kiejtéséről szóló viták most csendesedni látszanak, miután sikerült egyetértésre jutni abban, hogy a korábban érvényben lévő keretterv egy valójában soha komolyan meg nem vitatott kívánságlista volt inkább, mintsem egy megfelelő pénzügyi és műszaki háttérrel alátámasztott fejlesztési stratégia.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek