Új útdíjrendszer Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.09.18. 09:00
myto_01

Tizenhárom éve működik Csehországban az a mikrohullámos megfigyelő rendszeren alapuló útdíjrendszer, amelyet 2019. december 1-jén egy teljesen új vált fel. Az eddigi útdíjrendszert üzemeltető osztrák Kapsch vállalat helyébe a CzechToll/SkyToll cseh–szlovák konzorcium lép. Az új, műholdas technológián alapuló útdíjrendszer üzemeltetési költsége jelentősen alulmúlja a korábbiét. Egyes számítások szerint eléri az egymilliárd koronát (hozzávetőlegesen 13 milliárd forint) az éves költségmegtakarítást mértéke.

Az új útdíjrendszer bevezetése a nemzetközi fuvarozóknak is kötelességekkel jár: regisztrálniuk kell az új üzemeltető által kialakított rendszerben. Ezt szeptember 22-től lehet megtenni online ezen a weboldalon. A regisztráción kívül be kell szerezni, valamint a járműbe be kell szerelni a fedélzeti egységet is. Az előregisztráció szeptember 22-től november 30-ig lehetséges. Arra oda kell figyelni, hogy aki már regisztrált az új rendszerbe, és meg is kapta a fedélzeti egységet, valamint beszerelte azt, november 30-ig a jelenleg használatos fedélzeti egységet ne szerelje ki a járműből.

fotó: myto.cz

A jármű regisztrációját, illetve a fedélzeti egységért kifizetett, visszatérítendő kaució (ennek összege 2 468 cseh korona – körülbelül 32 ezer forint) kifizetését követően adják ki a fedélzeti egységet a fuvarozó társaságnak, hogy beszerelhesse azt a járműbe. Az új fedélzeti egységnek állandó feszültség alatt kell lennie a járműben (12/24 V). Fontos: az a jármű, amelyik éppen Csehországon keresztül halad majd november 30-án és december elsején, annak mindkét fedélzeti egység működésére szüksége lesz – az új fedélzeti egység csak december 1-jétől funkcionál.

Nem csak online lehet regisztrálni, hanem az eddig is használatos regisztrációs pontokon (több mint kétszáz helyen országszerte – például benzinkutakon) is. A fedélzeti egységeket a Cseh Gazdasági Kamara 15 regionális kirendeltségében lehet átvenni, aki pedig online regisztrál, annak térítésmentesen postázzák a regisztrációkor megadott címre – ez a megoldás csak a Csehországgal határos országokra érvényes. Az útdíjfizetési kötelesség minden 3,5 tonnánál nehezebb járműnek kötelező Csehországban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek