Újabb Boeing-ünnep: MAX-9 roll-out

iho   ·   2017.03.08. 08:45
cim

(fotók: Boeing)

Ismét ünnep Rentonban, ismét kellemetlen, esős időben, de ismét láthattuk, hogy mennyire jót tesz egy keskenytörzsű gépnek is, ha kicsit hosszabba törzse, esztétikailag és gazdaságossági szempontból egyaránt. A 737 modernizált, újrahajtóművezett MAX-sorozatának második altípusa, a 9-es mutatkozott be a nagyvilágnak, a maximális (egyosztályos) utaskapacitás immár 220 ülés, a hatótávolság 3505 mérföld, a hangsúly az egy ülésre eső olcsó üzemelés, és a „legendás megbízhatóság”, ahogy ezt Keith Leerkuhn alelnök hangsúlyozta.

Feltehetően ez a kitétel nem volt véletlen épp ezekben a napokban, amikor a konkurencia momentán annak a hajtóműnek a nem annyira megbízható üzemelése miatt kínlódik, amely elég komoly számban szorul cserére az Airbus neo-sorozatának szárnyai alatt. A 737-esek által használt (egyébként a 320neo család egy része is ezzel repül) LEAP-1-esekkel valóban sokkal kevesebb a baj, a nagy kérdés nem technikai, hanem gyártási problémák megoldása, vagyis hogy készüljön elég.

A MAX-9-es heteken belül repülni fog, gyaníthatóan nem túlságosan sok problémával szembesül a tesztprogram során, hiszen a kisebb 8-as berepülése is nagyon simán zajlik, mint erről is beszámoltunk, az első példány feltehetően már májusban vagy júniusban forgalomba áll a Norwegian színeiben. 2019-ben folytatódik a sor a rövidebb törzsű MAX 7-essel, illetve a növelt kapacitású, de a 8-as törzshosszúságát megtartó, kifejezetten a diszkontoknak szánt változattal, a MAX 200-assal.

Ugyanakkor érdekes, ha egy típus kigurulásakor nem is annyira az illető változatról esik a legtöbb szó, hanem arról, amelyről hivatalosan még nem is beszélhetünk induló fejlesztésként, bár Randy Tinseth, a Boeing üzleti igazgatója már mintha a maga módján meg is hirdette volna a MAX 10 programját San Diegóban, a repülőgép-kereskedelemmel foglalkozó évi nagy konferencián. Tinseth az indítást még az idei évre tartja elképzelhetőnek, annak érdekében, hogy a Boeing megfelelő konkurenciát állítson az Airbus leghosszabb törzsű, 321-es neójának.

A Seattle Times összefoglalója szerint azonban még a 10-es esetében is kérdés, hogy a Boeing a keskenytörzsűek piacán bármikor is utol tudja érni az európai ellenfelet. Már a MAX-család eredeti meghirdetésekor is érzékelhető volt, hogy az amerikaiak nagyon óvatosan próbálták tágítani a határokat és növelni a törzs hosszúságát, hiszen már az alapprogramban is elsősorban azt a feladatot kellett megoldani, hogy az alacsony futószárakon ülő gép nagy kétáramúságú hajtóművei elférjenek a szárnyak alatt, illetve hogy a tailrstrike veszélye nélkül lehessen fel- és leszállni vele. Erre nézve az egyik trükk a megemelt pilonok alkalmazása volt, a másik pedig az orrfutó hosszának növelése, de nyilvánvaló, hogy az eredeti konstrukciónak csak nagyon alapos és erős módosításával lehetne a törzs még komolyabb hosszabbítását megvalósítani. A 7-es, a 8-as és a 9-es között nincs akkora különbség (MAX 7: 35,6 méter, MAX 8: 39,5 méter és MAX 9: 42,2 méter), mint a 319, 320 és 321-es között, (33,84 méter, 37,57 méter és 44,51 méter). Viszont a 321-essel versenyezni csak akkor lehet, ha a törzset a 9-eshez képest is meghosszabbítják, de ez az eddigi hírek szerint csak 170 centi plusz lesz, tehát még mindig kicsivel rövidebb marad a 10-es törzse, mint a 321-esé.

Az ellenoldalon az Airbus eladási főnöke, John Leahy azt mondja, nem fél a 10 MAX konkurenciájától, mert a legesleghosszabb 737-es is csak kevesebb üléssel képes repülni, mint a 321-es neo. Tinseth szerint viszont a 10-as MAX üres súlya 2,8 tonnával kisebb, és ezért lesz képes a 321-essel megegyező kapacitásra.

Nos, az biztos, hogy a 737-es új prototípusa tehát csatasorba áll. A konkurencia ötezres listájához képest a MAX-család eddigi 3600 gépes rendelésállománya jóval kisebb, de a Boeing mindig is azt állította, hogy az ő igazi vevőköre még csak ezután kezd majd igazi beszerzésekbe fogni, ami persze lehet, hogy igaz, de az Airbus-keskenytörzsűek nagybani törzsvásárlói elsősorban a diszkontok, és sok szakértő szerint továbbra is ennek a szektornak a gépigénye határozza meg a következő években is a piacot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.