Újabb elektromos töltőállomás a fővárosban

Kecskés Ágnes   ·   2012.01.10. 14:45

Elektromopedek töltésére alkalmas berendezést adták át kedden Budapesten, az V. kerületi Sas utcában. A töltőt a nyugdíjasokat képviselő Tisztelet Társasága irodájában helyezték el. Elsősorban ugyanis az elektromos mopedeket használó időseket szeretnék segíteni a közlekedésben. A társaság elnöke, Schmuck Andor szerint azonban napközben bárki betérhet az irodába, és ingyen feltöltheti mopedjét vagy elektromos biciklijét, ha nyugdíjas vagy mozgáskorlátozott éppen nem használja a berendezést.

A három- vagy négykerekű elektromopedek 15 kilométer per órás sebességgel mennek. A Sas utcai gyorstöltőnél nagyjából félóra alatt „megtankolhatók” a járművek, amelyek otthoni töltéséhez 6-8 óra kell. Egy feltöltéssel körülbelül 30 kilométeres távot lehet megtenni.

A töltőállomás átadója<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

A töltőt a székesfehérvári JFP Trade Kft. fejlesztette ki. Jancsó Péter, a cég értékesítési igazgatója az iho.hu-nak elmondta: a berendezés 24 voltos zselés akkumulátorokkal működik. Csatlakozója szabványos hárompólusú dugalj. A csatlakoztatható elektromos kerékpárok töltésére is alkalmas. Az elektromopedeket importáló társaság év végéig vállalta a Sas utcai gyorstöltő költségeit, ez becslésük szerint százezer forintos nagyságrendű összeg lesz. Terveik szerint telepítenének még töltőberendezéseket, de ez az igényektől, illetve a költségek megtérülésétől függ.

Az avatón ott volt Rogán Antal, a kerület polgármestere is, aki szerint ezzel újabb jelentős lépést tesznek a belvárosi elektromos üzemeltetésű járművek elterjedése érdekében.

Kapcsolódó hírek