Újabb kétszáz Credobus Econellel frissül a Volánbusz flottája

iho/közút   ·   2023.04.11. 12:00
00_volanbusz503

A keretmegállapodás értelmében több ütemben érkeznek a társasághoz a szóló járművek – viszont még nem az Econellek új Next generációjából.

Folytatódik a MÁV–Volán-csoport járműfiatalítási programja: kétszáz korszerű, környezetkímélő és magyar gyártású Credo Econell 12 típusú autóbusz érkezik 2023-ban a Volánbuszhoz. A járműveket gyártó Kravtex Kft.-t még március közepén hirdette ki tavaly decemberben kiírt tenderének győzteseként a közlekedési társaság. A hivatalos szerződést a napokban írta alá Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója és dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója.

A 75 utas szállítására alkalmas, alacsony belépésű Econell 12-esek még nem a busztípus legújabb, Next elnevezésű generációját fogják képviselni, hanem a 2011-tól gyártott, kifutó széria utolsó, előre legyártott példányai lesznek. A nagyteljesítményű Eberspächer légkondicionáló berendezéssel felszerelt, kéttengelyes kocsik GPS-vezérelt elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, tolatókamerával, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával rendelkeznek, továbbá az ülések mellett USB-csatlakozókat is használhatnak az utasok. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő, környezetbarát, Iveco-gyártású, FPT NEF 6 típusú dízelmotor hajtja. A buszokba ZF-AS Tronic lite robotizált sebességváltót építettek be.

A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból körülbelül nyolcszáz állt forgalomba országosan az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, legutóbb, 2022 őszén száz Credobus Inovell 12 fiatalította a flottát. A mosonmagyaróvári-győri gyártású kocsik a Volánbusz körülbelül hatezer példányos buszállományának több mint negyven százalékát teszik ki.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport járműfiatalítási programjának keretében 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően. A társaság további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással: a kétszáz szóló Econellen felül 48 elektromos hajtású BYD eBus és 47 Credobus Econell 18 Next csuklós kocsi állhat forgalomba az éven.

(Nyitóképünkön a kifutó Econell-generáció három, korábban forgalomba állított példánya. Kép forrása: Credobus)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek