Újabb lépcsőfok: megalakult a Hyperloop Szövetség

iho/vasút   ·   2023.02.09. 12:00
hyperloop

A vákuumvasút-technológia úttörő vállalatai, a Hardt, a Hyperloop One, a Hyperloop Transportation Technologies, a Nevomo, a TransPod, a Swisspod Technologies és a Zeleros egyesítik erőiket az első világméretű hyperloop-szövetség létrehozása érdekében.

Az egyesület alapító okiratát 2022. december 14-én írta alá a hét társaság. A szövetséget létrehozó királyi rendelet és a hivatalos bejelentés a következő hetekben várható.

A vákuumvasút (hyperloop) egy új, nagysebességű közlekedési rendszer, mely egy autonóm, teljesen elektromos üzemű, alacsony nyomású környezetben lebegő és nagy sebességgel haladni képes kapszulából (pod) áll. A technológia jelentősen lerövidítheti a városok és országok közötti utazási időt az utasok és az áruk esetében is, továbbá energiahatékonyabb és fenntarthatóbb lesz, mint bármely jelenlegi közlekedési mód.

A Hyperloop Szövetség célja, hogy ösztönözze ennek az új, feltörekvő szállítási piacnak a fejlődését és növekedését, részt vegyen és támogassa az intézményeket a kormányzatokkal és a szabályozó ügynökségekkel való együttműködésben a közlekedési politika kialakítása során.

A hyperloop-iparágat képviselő egyesületként működő egyesület fő céljai:

  • A szektor belépési pontjaként szolgáljon és a hyperlooppal kapcsolatos összes ügy fő szervezeteként pozícionálja magát.
  • Képviseli, kiemeli és védi tagjainak érdekeit minden hyperlooppal kapcsolatos törekvésben.
  • Kihasználja szakértelmét, hogy útmutatást és betekintést nyújtson a döntéshozóknak és az érdekelt feleknek a hyperloophoz és a kapcsolódó témákhoz.

A brüsszeli székhelyű Hyperloop Szövetség szorosan együtt fog működni az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, az Európai Közös Vasúti Vállalkozással, az ipari értéklánc érdekelt feleivel, valamint kutatóközpontokkal és akadémiákkal az innovatív közlekedési rendszer európai és globális szintű előrehaladásának és előmozdításának széleskörű alkalmazása érdekében.

A szövetséget Ben Paczek, a Nevomo vezérigazgatója és társalapítója fogja képviselni, akit a szervezet első elnökévé válaszottak. A szakember a szervezet következő lépéseiről azt nyilatkozta, a következő hónapokban jelentős fejleményekre számítanak a hyperloop terén. Az Európai Bizottság megkezdi a hyperloop szabályozási keretének kidolgozását, mely nemcsak Európában, de világszerte is jelentős mérföldkő az iparág számára. A Hyperloop Szövetség várakozással tekint arra, hogy együttműködjön az európai és nemzetközi intézményekkel, valamint az iparág érdekelt feleivel ebben a mérföldkőnek számító eseményben, és a jövő megvalósítható, élvonalbeli, biztonságos és környezeti szempontból fenntartható mobilitási megoldásaként bemutassa a hyperloop-technológiát.

A Hyperloop Szövetség üdvözli a hyperloop-iparág értékláncában szerepet játszó vállalatok, állami és magánszervezetek, valamint nonprofit szervezetek tagként való csatlakozását. Az alapító tagok célja, hogy elősegítsék a befogadást, valamint az ipari szakértők, a kutatási és fejlesztési szervezetek és a tudományos körök közötti együttműködést.

A Nevomo európai mélytechnológiai vállalatként a nagysebességű vasút következő generációjának fejlesztője. A vállalat a fenntartható és intelligens mobilitási ipar innovációs területének egyik vezető szereplőjeként kifejlesztette a világszerte egyedülálló MagRail technológiát, mely lehetővé teszi a meglévő vasúti közlekedési rendszerek hatékonyságának jelentős javítását. A Nevomo a hyperloop-alapú szállítási rendszerek szakaszos megvalósítását javasolja a vasútvonalak fejlesztésével. A meglévő infrastruktúra mágneses levitációval (maglev) és lineáris motorral való ellátásával a vállalat a vasúti közlekedést az utazás egy teljesen új dimenziójába kívánja emelni – akár 550 kilométer per órás sebesség mellett.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Hyperloop Association)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek