Újabb Lufthansa-sztrájk, hosszú lesz, de kevés járatot érint

iho   ·   2015.11.06. 17:50
cim3

A pénteki járatok tíz százalékát volt kénytelen lemondani a Lufthansa a kabinszemélyzetek független szervezetének (UFO) sztrájkja miatt, a légitársaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye hangsúlyozza, hogy a helyzetet rontotta az új sztrájktaktika, amelynek lényege, hogy a munkabeszüntetés helyszínét és időtartamát az érdekvédelem csak az utolsó pillanatban jelentette be, ezért volt különösen nehéz értesíteni az érintetteket a lehetséges megoldásról és utazási opciókról.

A péntekre tervezett 3000 járatból 290-et, köztük 15 interkontinentális járatot töröltek Frankfurtból és Düsseldorfból. A törlések megközelítőleg 37500 utast érintenek. A Lufthansa-csoport más társaságai, a Germanwings, a CityLine, a Swiss, az Austrian, az Air Dolomit és a Brussels személyzetei nem léptek sztrájkba. Ezek frankfurti és düsseldorfi járatait sem érintette a munkabeszüntetés, München, Zürich, Bécs és Brüsszel is menetrend szerint fogadja  és indítja a csoport gépeit.

A sztrájk egyik érintettje a frankfurti központ

A Lufthansa a következőkben is azt kéri utasaitól, hogy előre érdeklődjenek járatukról, a társaság az esetleges lemondásokról sms-ben vagy e-mailen értesíti az érintetteket.

Az ATW online összefoglalója szerint az UFO a légitársaság történetének leghosszabb sztrájkját hirdette meg, november 6-tól egészen 13-ig. A szakszervezet 19 ezer főnyi kabinszemélyzetet tömörít, és korábban november elsejéig adott határidőt a cég vezetésének, hogy a 2013 óta tartó tárgyalássorozaton jobb bér-, nyugdíj- és munkafeltételekkel álljon elő. A végső határidő november 5. délután öt óra volt.

A légitársaság nemcsak a kabinszemélyzetekkel, hanem a pilóták szervezetével is tárgyalásokat folytat, valamint a földi, a cargo- és a más kabinszemélyzeteket képviselő szakszervezettel.

A budapesti járatok közül pénteken kettőt töröltek

A Lufthansa utasszállítási igazgatója, Karl Ulrich Garnadt szerint a légitársaság vezetése az iparágban egyedülálló megoldást kínált a szakszervezetnek, amit a kabinszemélyzetek képviselete elutasított, Garnadt érthetetlennek minősítette a munkabeszüntetést.

A Budapest Airport weboldalán látható táblázat szerint a mai járatok közül a 18.20-kor és a 22.45-kor érkező frankfurti járatot törölték, a holnapi járatok közül egyelőre a 19.05-kor Frankfurtba induló járatnál szerepel törlés.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek