Újabb napi konténerfuvar indult Kína és Európa között

iho/vasút   ·   2020.10.20. 12:00
euroterminal_slawkow

A belga kikötőváros Liège Csengcsou és Jivu után Csengtuval is közvetlen szállítási összeköttetést hozott létre.

Előbbi kínai városból 2018-tól, utóbbiból tavaly óta járnak a szerelvények Liège-be. A közvetlen csengtui fuvart először idén nyáron próbálták ki: az Egyesült Királyságba szánt egészségügyi felszereléseket szállító tesztszerelvény július 2-án futott be a Renory által üzemeltett liège-i kikötőbe.

Habár kezdetben még csak havi egy fuvarról volt szó, azóta már negyven további vonat indult, összesen több mint 1400 konténert szállítva. A szerelvények Kínából indulva Kazahsztánon, Oroszországon, és Lengyelországon keresztül, húsz nap alatt jutnak el Belgiumba. Az áruk a trimodális – vagyis a vasúti, közúti és tengeri szállítási lehetőségeket egy helyen összekapcsoló – kikötőből hajón vagy vasúton haladnak tovább céljukig: a Benelux-térségbe és az Egyesült Királyságba. A napi rendszerességű közlekedés nemrég kezdődött meg.

A koronavírus-pandémiának a vasúti árufuvarozási ágazatra gyakorolt hatása ellenére Kína képes megbirkózni a vasúti szállítmányok továbbításával. Az Európába tartó vasúti fuvarok több hónapnyi leállást követően már március elején újraindultak, köztük a Csengcsou–Liége is, néhány hónappal később ráadásul újabb közvetlen összeköttetés is megvalósult a csengtui fuvar formájában. Ennek eredményeképpen a Novandi Group által üzemeltetett liège-i konténerterminál számos partnerségi kapcsolatot hozott létre – többek között a Linéas vasúttársasággal – a csengtui szállítmányok megszervezése és gördülékeny üzemelése érdekében.

A Kína és a liégi-i multimodális kikötő közötti kapcsolat tovább erősíti a vasúti fuvarozás intermodalitását, ezzel egyidejűleg kihangsúlyozza annak környezeti előnyeit is; az intermodalitásnak köszönhetően csökkenthető a közutakat használó teherautók száma, ezzel pedig a közlekedés által kibocsátott szén-dioxid mennyisége is – számol be a Rail Freight.

(illusztráció: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek