Újabb Nohab érkezett Magyarországra

iho   ·   2020.01.15. 18:00
03

Hatvan évvel azután, hogy bemutatkozott a demonstrátor Nohab Magyarországon, az első magánvasúti tulajdonban lévő Di3 sorozatú gépet is hazai vaspályán köszönthetjük. A hazai árufuvarozási piacon szinte alapkövetelmény, hogy egy vasúttársaságnak legyenek dízelmozdonyai (is), ám manapság Európában normál, vagy fogalmazzunk úgy, egy kibontakozóban lévő vasútvállalatnak megfizethető áron jó minőségű dízelgépet szerezni komoly feladat. A Komplex Rail Kft. a mozdonysorozat üzemeltetési tapasztalatait és a kultuszt ismerve elkötelezett volt a Nohabok mellett, ezért esett a svéd nagyvasra a választásuk – tudtuk meg a vasúttársaságtól.

A mozdony tehervonatokba sorozva tette meg a hosszú utat (képek: Komplex Rail Kft.)

A mozdony megvásárlásának alapötletét a Nohab-GM Alapítvány adta – ők jelezték, hogy Svédországban még vannak eladósorban lévő Nohabok (621, 629), amelyek megvásárlásáról tárgyalni lehet. A Komplex Rail Kft. és az alapítvány szakemberei együtt tekintették meg a svéd gyártmányú mozdonyokat, és a jobb műszaki állapota miatt végül a 629-es megvásárlása mellett döntöttek. Ezzel a lépéssel egy újabb Nohab kapott lehetőséget a túlélésre, számos hazai és nemzetközi rajongó örömére. A Di3.629-es 1965. szeptember 13-án kezdte karrierjét a Norvég Államvasutaknál, és itt is szolgált egészen 2001. január 6-áig. Ezután nyolc, a legendás Ofotbanenen eltöltött év következett, majd a gép tíz évet húzott le a Skandinaviska Jernbanor AB-nél. A zöld-fehér masinát tavaly a svéd cég kötelékéből vásárolta ki a Komplex Rail.

A mozdony műszakilag – a korábbi, hosszas álláshoz képest – elfogadható kondícióban van, a következő néhány hónap feladata, hogy megkapja a teljesen felújított forgóvázakat, valamint a levizsgáztatásához, üzembehelyezéséhez szükséges javításokat kell elvégezni rajta.

A Komplex Rail Kft. ezúton is köszöni a sok segítséget a közreműködő Nohab-GM Alapítványnak és a svéd múzeumvasúti alapítványnak, a Järnvägssällskapet Åmål-Årjängnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek