Újabb transzatlanti járat Budapestről!

iho   ·   2015.02.12. 11:15
cim

A SkyGreece Airlines bejelentette, új közvetlen járatot indít a magyar fővárosból Torontóba május 21-étől, heti két alkalommal. A görög központú légitársaság jelentősen növeli a Budapest és Toronto közötti légi kapcsolatokat, adja hírül a Budapest Airport közleménye.

A SkyGreece Airlines Boeing 767-300ER típusú gépe hetente 548 ülőhelyet nyújt Budapest és Toronto között, ami a legnagyobb kanadai városba irányuló menetrend szerinti forgalom mintegy 62 százalékát teszi ki a nyári szezonban. A 2012-ben alapított görög légitársaság bejelentése szerint új torontói járatuk május 21-étől minden csütörtökön és szombaton száll majd le Budapesten.

Magyarország kanadai nagykövete, Ódor Bálint üdvözölte az új közvetlen járat elindítását Budapest és Toronto között: „Az új járat nagymértékben hozzájárulhat a kétoldalú kapcsolatok további mélyítéséhez Magyarország és Kanada között, kereskedelmi, gazdasági és kulturális téren.”

Az új járat indításával kapcsolatban Denis Codere, a SkyGreece Airlines kereskedelmi igazgatóhelyettese elmondta: „Az elmúlt években számos alkalommal volt szerencsém találkozni a Budapest Airport képviselőivel. A közelmúltbeli tárgyalásaink során egyértelműen megerősítést nyert, hogy az új, Toronto és Budapest közötti légi összeköttetésünk sikere szinte biztosra vehető. A magyar turisztikai iparág minden évben növekszik, Budapest pedig egy kihagyhatatlan város a kanadai utazóknak.”

– Rendkívüli örömmel köszöntjük az idei év első járatfejlesztési bejelentését – jelentette ki Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: – A SkyGreece Airlines közvetlen járata Torontóba kiválóan ábrázolja elkötelezettségünket, hogy folyamatosan erősítsük Budapest légi járathálózatát, és utasainknak minél szélesebb választási lehetőségeket kínáljunk. A Magyarország és Kanada között létrejövő újabb légi összeköttetésből is jól látszik, valós igény van a két ország közötti kapcsolatok további erősítésére.

Mint arról az iho/repülés korábban beszámolt, az AirTRansat montreáli leszállással indítja júniustól a maga heti egy torontói járatát, vagyis a görög cég „beelőzött”, és egyben nagyobb kapacitást kínál Kanada felé. A SkyGreece egyébként 2012 óta működik, görög és kanadai befektetők hozták létre, és a fő profilja az észak-amerikai görög diaszpóra kiszolgálása athéni járatokkal. A budapesti vonal mellett ott a megjegyzés: „seasonal”, vagyis szezonális, tehát lehet, hogy a következő téli menetrendben már nem lesz benne ez a járat, de a következő nyáriban ismét megjelenik. Hasonló alapokon jelentett be ugyanez a légitársaság járatot Zágrábból is Torontóba.

A bejelentés azt jelenti, Ferihegyen ismét sűrűbben látunk menetrend szerinti szélestörzsű utasszállítókat. Jelenleg az Emirates A330-asai járnak ide Dubajból, bár egyes hírek szerint lehet, hogy a társaság később a nagyobb kapacitású 777-esekre vált. Az Air TRansat szintén A330-asokkal repüli a vonalat, a SkyGreece pedig, 767-300-assal jár majd. Ennek a típusnak a rövidebb, 200-as változata képezte a Malév kétgépes interkontintinentális flottáját, igaz, a típusból először a magyar légitársaság is rövid ideig egy bérelt 300-ast használt.

A mostani adatbázisok szerint a görög légitársaságnak ez a SX-BPN lajstromjelű 767-es az egyetlen gépe, de már tavaly is jelezte a cég, hogy folyamatban van a második példány beszerzése is. Az egygépes transzatlanti üzemeltetés egy kicsit kockázatosnak tűnik abból a szempontból, hogy ha annak az egy gépnek technikai problémája akad, akkor dől a menetrend. Remélhető, hogy a másdik gép minél hamarabb szolgálatba áll, és a járatok sikere megalapozza a további bővítést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek