Újjászületett a százhuszonnégy éves Sió-híd

iho   ·   2018.03.24. 18:45
siohid_kislid

Megerősítették a régi hídfőt és a tartószerkezetet, korrózióvédelmi bevonattal látták el az acélszerkezeteket, és kicserélték a teljes pályalemezt az 1300 lakosú Tolna megyei Sióagárdra vezető, 35,5 méter hosszú Sió-híd felújítása során. A híd teljes hossza nem változott, miként az útpálya szélessége sem, teherbírás azonban nőtt. A maximális teherbírás most 40 tonna a korábbi 20 tonnával szemben, így súlykorlátozásra sincs már szükség az új hídon. A munkálatokra 452 millió forintot fordított a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az 1894-ben átadott Sió-híd állapota az elmúlt évtizedekben egyre rosszabb volt. A tartószerkezet állapota leromlott, a kocsipályán és a járdákon lokális leszakadások kezdődtek. A kilyukadt részekre ideiglenes acéllemezeket fektetett le a Magyar Közút néhány éve. A település vezetése 2014-ben megígérte a felújítást a helybelieknek, a jogerős építési engedély is a kezükben volt, ám a finanszírozási keretre várni kellett. 

Megerősítették a régi hídfőt és a tartószerkezetet, kicserélték a teljes pályalemezt a Sió-hídon (fotó: teol.hu)

A tavaly június közepén kezdődött rehabilitációra az utolsó órában került sor. A sióagárdiak már októberre várták a híd elkészültét, a munkálatok alatt ideiglenes hídon közeledtek. A beavatkozás azért meghatározó a településen élők szempontjából, mert a falunak ez a híd az egyetlen kapcsolódási pontja a külvilággal, a hídon keresztül tudtak rácsatlakozni a Siófokról Szekszárdra vezető 65-ös útra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek