Újra suhan az ötvenhatos!

iho   ·   2015.10.28. 13:45
00kicsi

Igaz, hogy Széll Kálmán, és nem Moszkva tér, igaz, hogy nem busz, hanem villamos, igaz, hogy áthalad, nem pedig „addig jár”, de egy emblematikus szám ismét visszatér a budapesti villamoshálózatba. (A lila hajú fiút nem tudjuk garantálni... – a szerk.)

A Budai Fonódó átadása már igen közel van, várhatóan az év vége, a következő év eleje táján közvetlen villamosjáratok hálózzák be a Duna jobb partját. A 17-es villamos – amely pályarekonstrukciója a Fonódó építésével együtt zajlik – az óbudai végállomástól a Savoya parkig, a 19-es és a 41-es az Etele tértől, illetve Kamaraerdőtől szintén Óbudáig jár majd. A 61-es végállomása továbbra is a Móricz Zsigmond körtéren marad, ám a Bartók Béla utat keresztezve a napokban átépített tárolóvágányokig jár, így közvetlen átszállást nyújt a Fehérvári út villamosaira. A címben említett 56-os is újraindul: északi végállomása természetesen Hűvösvölgy, a déli a budafoki Városház tér lesz – ám csak hétköznap, csúcsidőben. Más időpontokban a Körtértől az 56A közlekedik Hűvösvölgyig. Szintén időszakos járat lesz a Savoya park–Hűvösvölgy között járó 18-as.

Visszatér az 56-os!<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

A Fonódó kiváltja a 86-os buszt: a Dunával párhuzamosan a kevésbé zavarérzékeny kötöttpályás közlekedést választhatják az utasok. A Kiscelli utcától a Nyugati pályaudvarig a 9A, Újbudán a Kosztolányi Dezső tér és a Szent Gellért tér között a Bartók Béla utat kikerülő 7-es busz veszi át a szerepét. Összekötik a 29-es és a 134-es járatokat, Hűvösvölgytől Békásmegyerig jár az új „szuperbusz”.

A BKK várja az olvasók észrevételeit, javaslatait: a www.bkk.hu/TE/budaifonodo oldalon november 10-éig lehet a készülő hálózatról elmondani a véleményeket.

Szép lassan kiürül a Kosztolányi Dezső tér

Szintén a Fonódó, valamint a 4-es metró indokol további közlekedési változásokat Újbuda buszközlekedésében. Hosszabb lesz a 33-as busz vonala: Nagytéténytől egészen Újpalotáig jár majd, az 1-es villamos hosszabbításának átadása óta megrövidült 103-as járat a Budafoki úton át a Móricz Zsigmond körtérig hosszabbodik. A Baross Gábor telep buszai (114, 213, 214) – a közvetlen metrókapcsolat miatt – szintén a Körtérig járnak. Sűrűbb lesz az Újpalotától a Blaha Lujza térig járó 7E, viszont a 107-es járat megszűnik.

A buszhálózat módosításáról a BKK társadalmi egyeztetést tart, a www.bkk.hu/te/del-buda oldalon várják az utasok észrevételeit.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek