Újraéledt egy olasz–szlovén vasúti kapcsolat

iho/vasút   ·   2018.09.13. 16:15
400px_etr563

Olaszország és Szlovénia között tíz éve már csak a Gorizia–Nova Gorica átmenetet használták vonatok, de csak teherszállító szerelvények közlekednek. Villa Opicina és Sežana között azonban szeptember elején újraindult a személyszállítás. A lépés az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régió, az olasz nemzeti vasút Trenitalia, valamint a szlovén vasút SŽ közötti együttműködés eredménye.

Szeptember elejétől ismét használják személyvonatok a Villa Opicina–Sezana határátmenetet. Az olaszországi Udinét a szlovén fővárossal összekötő járatokat ETR563-as motorvonatok teljesítik (fotó: Toma Bačić, Railway Gazette)

A Villa Opicina–Sežana határátmenet az Udinét a szlovén fővárossal, Ljubljanával összekötő vasútvonalon található. Az újjáélesztett vonalon két vonatpár közlekedik naponta. A járatok a két végállomás között az olasz részen Palmanovában, Cervignano-Aquileia-Gradóban, a Monfalcone mellett elhelyezkedő trieszti repülőtérnél, Monfalconéban, Trieszt 1857-ben megnyitott központi pályaudvaránál (Centrale), majd irányváltást követően Villa Opicinában állnak meg. Szlovéniába átérve pedig Sežanát, Divačát, Pivkát, Postojnát, Rakeket, Logatecet és Ljubljana Tivolit szolgálják ki. A menetidő a kanyargós útvonal miatt nem éppen versenyképes: két óra negyvenkét perc szükséges hozzá. Összehasonlításképpen autópályán akár hetven perc is elegendő a kilencvenhárom kilométer levezetéséhez, de busszal is csak bő másfél órát kell utazni.

A járatokat nyolc ETR563 sorozatú, CAF Civity villamos motorvonattal szolgálják ki. A 2012 és 2014 között épített járművek Friuli-Venezia Giulia régió tulajdonát képezik. Az ötrészes, 91,6 méter hosszú, 3210 kilowatt összteljesítményű szerelvények százhatvan kilométer per órás sebességre képesek, három kilovoltos egyenáramról üzemelnek, utasterük 297 ülőhelyet és harminc kerékpárhelyet kínál. A vonatszemélyzetet az olasz részen a Trenitalia, a szlovén részen pedig az SŽ adja – jelenti a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek