Ülésezett a MÁV–Volán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsa

iho   ·   2023.09.26. 19:20
00_mav_cset-ules

Az érdekegyeztető tárgyaláson az Építési és Közlekedési Minisztérium képviseletében Bartal Tamás, közbeszerzésekért, társaságfelügyeletért és vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, a vállalatcsoport társaságainak első számú vezetői, valamint a kollektív szerződés kötésre jogosult szakszervezetek képviselői vettek részt. A munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői a tárgyalás során lefektették a következő évre vonatkozó bértárgyalások alapjait.

A Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács megkezdése előtt Pafféri Zoltán vezérigazgató köszönetét fejezte ki a vállalatcsoport munkavállalóinak helytállásukért, a közösségi közlekedés fenntartásában végzett, kiemelt felelősségű munkájukért.

Az ülés során a felek értékelték a vállalatcsoport bérhelyzetét, a szolidaritást szem előtt tartó 2023. évi bérfejlesztés megvalósulását, amelynek eredményeként a bérnövekedés a MÁV–Volán-csoport munkavállalóinak közel kétharmada esetében meghaladta a tizenöt százalékot. Az ülésen megállapodás született arról, hogy a hatályos bérmegállapodás szerinti, év végén kifizetésre kerülő 350 ezer forint lojalitás pénzjuttatás, az elérhető nettó jövedelem növelése érdekében SZÉP-kártya juttatás formájában is választható lehet.

Elvi megállapodás született egyes határozott idejű juttatások időbeli hatályának meghosszabbításáról, így a megváltozott munkaképességű munkavállalók részére járó önkéntes egészségpénztári rehabilitációs támogatás, a vasutas cégek esetében az egészségpénztári munkáltatói tagdíj-kiegészítés, valamint az egyes cégeknél működő, a szolgálati idő hosszát elismerő juttatási rendszer további fenntartásáról.

Az érdekképviseletek jelezték, hogy 2024. évi bértárgyalásokkal kapcsolatban kezdeményezik a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma munkavállalói oldalának összehívását, az egységes tárgyalási álláspont kialakítása érdekében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek