Ultragyors elektromosautó-töltőket telepít nemzetközi programja keretében az E.ON Magyarországon

MTI/iho   ·   2023.07.02. 09:10
00_eon_gyorstolto

Európa kilenc országában több mint ezer, 150 kilowattos (kW) ultragyors töltőpont telepítését irányozta elő, a fejlesztési program legelső állomásaként adtak át két töltőberendezést az egyik székesfehérvári Aldi áruház parkolójában.

Az E.ON tájékoztatása szerint 2025 elejéig az Aldival együttműködésben további tizennégy magyarországi áruháznál fognak két-két ultragyors, 300 kilowattos töltőt telepíteni. A töltők a 300 kilowattos teljesítményt megosztva, kétszer 150 kilowattot tudnak biztosítani, így összesen harminc ultragyors töltőn hatvan töltőpont áll majd az autósok rendelkezésére.

A vállalat a 260 magyarországi nyilvános elektromosautó-töltője közül 146-ot jelenleg is az Aldival közösen üzemeltet.

Az E.ON az MTI megkeresésére jelezte: 2022-ben egy konzorcium részeként pályázott az Európai Unió által finanszírozott Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közlekedésfejlesztési felhívására. A CEF2 31,7 millió euró támogatást biztosít a CONNECT-E General és a CONNECT-E Cohesion projektekben a nemzetközi E.ON csoportnak az ultratöltő-telepítésekhez. A CONNECT-E General projekt révén a vállalat Nyugat-Európában telepít, a CONNECT-E Cohesion projekt a cég kelet-európai telepítéseihez biztosít forrást, közte a magyarországi telepítésekhez is. Hozzátették, hogy az utóbbi projektben az E.ON mellett más partnerek is kaptak támogatást.

A 300 kilowatt teljesítményű egyenáramú töltők a leginkább elterjedt 50 kilowattos villámtöltőkhöz képest hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani, így az arra alkalmas járműveknél megfelelő körülmények esetén akár egy tizenöt perces bevásárlás alatt is feltölthető a jármű akkumulátora.

Az Aldi Magyarországgal együttműködésben tervezett töltőállomásokon kívül további elektromosautó-töltőpontok létesítésével kapcsolatban az egyeztetések más partnerekkel még folyamatban vannak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Zöldút Kerékpár

Kispest valóságos kerékpáros-paradicsom lett

iho/zöldút   ·   2023.09.30. 19:00

Biztonságosan kerékpározhatóvá vált számos útszakasz, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók akár 10–15 perc alatt megközelíthetik kerékpárral a fontosabb intézményeket és üzleteket a kerület belső részeiből.