Űrszelvényt tisztít, felsővezetéket javít a japán humanoid robot

iho.hu   ·   2024.07.07. 15:00
JR West robot

A Nyugati Japán Vasutak robotja egyrészt tekintélyes méretű, másrészt számos karbantartási feladat elvégzésére képes.

A Honshu nyugati részén működő, a Japán Vasutakat (JR)  alkotó hat vasútvállalat egyike, a Nyugati Japán Vasutak (JR West) robotot állított infrastruktúráján hadrendbe. A gyártói keresztségben „vasúti berendezések karbantartására szolgáló többfunkciós vasúti nehézgép” nevű berendezés a JR West által már használt prototípuson alapul, annak a továbbfejlesztett változata.

A robot két karja egyenként akár negyvenkilónyi tárgyat, szerszámot, berendezést, alkatrészt ragadhat meg, a karok hatótávolsága eléri a 12 métert. Az alapvetően űrszelvény-tisztításra, a vonalas vasúti infrastruktúra és egyes elemei, például a pályamenti jelzők karbantartására használatos humanoid robot egy kétéltű, köz- és vasúton közlekedni képes teherautó platójára van szerelve. A munkavégző eszköz a robotkar végső szegmenséhez egy csukló révén kapcsolódik. A berendezést a kezelő a teherautó vezetőfülkéjéből irányítja – amikor a kezelő elfordítja a fejét, a robot ugyanezt teszi, a felemelt tárgyak súlya pedig a vezérlőkarokon keresztül is érezhető.

Az új robotot a egy robottechnikában érdekelt Jinki Ittai, valaminta informatikai és elektromos infrastruktúrával foglalkozó Nippon Signal közösen fejlesztettek ki. A JR West szerint az új berendezés megerősíiti a munkavédelmet – már csak azért is, mert nem kell embernek felmásznia például a felsővezeték-tartó oszlopokra, továbbá a legtöbb teendő esetében legalább egyharmadával csökkenthető az élőmunkaerő-igény.

(fotó: JR)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek