Utolért minket a Halloween!

Garai Szakács László   ·   2016.10.31. 21:15
halloween0

Jack-o'-lantern már olyannyira a magyar kultúra részévé vált, hogy csak idő kérdése volt, mikor „száll vonatra”. Eljött, sőt, megérkezett hozzánk is.

Mielőtt sokak elkezdik az ilyenkor szokásos kommenteket írni, kérem, lépjenek hátrébb egy kicsit, átvitt értelemben is, és a lényegi fejlődéstörténetet vegyék észre ebben az egészben!

Halloween ugyanis nem több és nem is kell, hogy több legyen egy nagy őszi jelmezbálnál, ahol a többség élőhalottnak öltözik, illetve annál, hogy kiderüljön, technika órán ki, mennyire volt ügyes.

A boldog hőskorban persze az volt a lényeg: így mi is tudunk lámpást faragni! Hiszen:

  • tök megskalpol,
  • belseje kiváj,
  • majd kimetszeni a szemeket, az orrot és a hiányos fogsort.

Megfelelő célszerszám hiányában ekkor tényleg számított a kézügyesség és a türelem, ezek nélkül egy szimpla kés könnyen repesztette a tököt egy óvatlan mozdulatkor. Aztán szép lassan ez a tökfaragás is szintet lépett, és ma már ott tartunk, hogy a fönti háromlépéses alkotások mellett számtalan egyedi faragvány készül. Immár vas- és gumikerekes megoldásokkal is.

Mesterművek nappal (fotók: Oroszné Honfi Valéria)

Oroszné Honfi Valéria küldte be a képeket a szerkesztőségünknek: az óvodai töknapra ők ezekkel a faragásokkal készültek. Az ős Volkswagen Transporter és a Nohab is prímán mutat a tökökön nappal és éjjel is!

És éjszaka, üzemben

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek