Úton a buga

Vörös Attila   ·   2011.10.28. 10:30
400

A buga az acélgyártás során keletkező félkész termék. A dunaújvárosi acélgyárban téglatest alakú, nagyjából 10 tonna tömegű acéltömböket rakodnak Res és Eas sorozatú tehervagonokba, hogy azokon eljussanak a fővárosba. Pestlőrincen komoly hagyományokkal bíró gyár, a 2007 óta a Dunaferrhez tartozó Lőrinci Hengermű dolgozza fel a bugákat. A hengerelés során a sárgaizzásig hevített 30 centiméter vastagságú acéltömbökből vékony lemezeket készítenek. Ezeket a legkülönfélébb módon lehet a továbbiakban hasznosítani. A Lőrinci Hengerműbe az alapanyag vasúton érkezik, az acéllemezeket viszont jelenleg teljes mértékben közúton szállítják el.

Érkezik a bugavonat Kispestre. A 142-es vonal érdekes szakasza a villamossíneket keresztező pálya<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

Általában heti három alkalommal érkezik bugavonat Kispestre. A 142-es vonal első állomásából ágazik ki a hengerműbe vezető iparvágány, itt napi három alkalommal fordul meg a csomóponti kiszolgáló tehervonat Bobója. A hengermű egyszerre tíz rakott vagont fogad, a kocsik üresen vagy a többnyire a lemezek nyírásakor keletkező acélhulladékkal térnek vissza Kispestre, onnan pedig Dunaújvárosba. A majd kétezer tonnás rakott szerelvényeket Dunaújvárostól Ferencvárosig (ritkábban Kelenföldig, Hárosig vagy Nagytétény-Diósdig) Gigant húzza, majd Szergej áll a vonatok élére. Az üres kocsikat a kispesti Bobó továbbítja Ferencvárosig, ahol dunaújvárosi tehervonatba sorozzák azokat.

Kapcsolódó hírek