Úton, útfélen

MTI/iho   ·   2023.01.09. 15:00
00_magyar_kozut_utfelujitas2022

Tavaly több mint 185 milliárd forint értékben újítottak fel utakat Magyarországon.  

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában 2022-ben jelentős útfelújításokra került sor: külső kivitelezők 960 kilométernyi állami utat tettek rendbe, míg a közútkezelő saját gépláncaival 800 kilométernyi mellékutat újított fel teljes körűen, 2023 tavaszától pedig további 130 kilométernyi, már megkezdett felújítás folytatódik.

Kétezertíz óta hozzávetőlegesen nyolcezer kilométernyi utat újítottak fel el a kivitelezők állami beruházások keretében. Ebből 2022-ben mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékúti szakasz volt érintett. A tavalyi beruházások összértéke meghaladta a 185 milliárd forintot, az összeg döntően hazai költségvetési forrásokból származott.

Bár az elmúlt nyár végén az állami beruházásokat felfüggesztették, és jelenleg az előkészítés alatt álló projekt megvalósítási menetrendjének újraütemezésén, felülvizsgálatán dolgoznak, de az már kijelenthető, hogy a  beruházások folytatódnak: a tavaly kezdődött, de még nem befejezett projektek közül 2023 tavaszán további 130 kilométernyi úton folytatódnak a kivitelezések. A közútkezelő a teljes körű felújítások mellett jelentős üzemeltetési és fenntartási teendőket is elvégzett. A tavalyi év legnagyobb sikere, hogy több mint tíz saját géplánccal nyolcszáz kilométert meghaladó hosszban végezték el a mellékutakon az aszfaltcserét. Ehhez több mint 340 ezer tonna aszfaltot használtak fel a Magyar Falu Program támogatási forrásaiból.

Gép- és eszközbeszerzési programja keretében a Magyar Közút 2022-ben többek között húsz új teherautót, a Magyar Falu Program támogatásából két komplett aszfaltozó gépláncot, tíz univerzális és három oszlopverő gépet, tizennégy ütközési energiaelnyelő eszközt és további számos kisebb-nagyobb adaptert, célgépet szerzett be mérnökségeinek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek